Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näissä Helsingin baareissa Jokeri-fanit nykyään kokoontuvat – "Määrä on hävettävän pieni"

Jääkiekko: Jokeri-faneilta tyly tuomio paluusta Suomen SM-liigaan.

Järjestäytyneiden Jokerifanien määrä on laskenut alle puoleen huippuvuosista. Kovinta Jokerit-buumia elettiin 1990-luvulla, jolloin jäseniä oli arviolta tuhannen verran.

Jokerit on pelannut vuodesta 2014 lähtien Venäjän KHL-liigaa.

Seuran kannattajilla on tällä hetkellä ainakin kolme faniklubia: Eteläpääty, Old Chiefs ja Jokerit Fan Club.

Eteläpääty on tällä hetkellä äänekkäin ja nuorekkain ryhmä, kannattamisen malli on haettu eteläeurooppalaisesta fanittamisesta. Nyt KHL-kauden alussa jäseniä on vajaat 140.

– Kauden edetessä jäsenmäärämme lisääntyy, Eteläpääty ry:n varapuheenjohtaja Roope Räty tietää kokemuksesta.

Old Chiefsin kannattajat ovat vanhempia, 1980–1990-luvun taitteesta alkaen mukana olleita. Jäseniä on kolmisen sataa. Heidän nokkamiehenään on Pasi ”Pave” Mähönen.

Olisin valmis palaamaan Liigaan vaikka Suomi-sarjan kautta.

– Fanimäärä on hävettävän pieni, vaikka kaikki laskisi yhteen, Mähönen laukoo suoraan.

Jokerien alkuperäiseksi faniyhdistykseksi vuonna 1989 perustettu Jokerit Fan Club herätettiin henkiin vuonna 2019. Jäseniä on tiettävästi toistaiseksi vähän.

Moni suomalaista kiekkoa seuraava kaipaa Jokereita takaisin kotimaiseen Liigaan. Syiksi sanotaan, ettei seuran KHL-retki herätä tunteita eikä palvele suomalaista jääkiekkoa.

Old Chiefsin Mähönen sanoo, ettei nykymuotoinen Liiga todennäköisesti kiinnostaisi Jokerit-faneja.

Jokerikannattajien mielestä Liiga pitäisi saada avoimeksi.

– Minä olisin valmis palaamaan Liigaan vaikka Suomi-sarjan (kolmanneksi ylin sarja) kautta. Saataisiinhan parit nousubileet. Eihän meillä ole edes omaa hallia, Hartwall-areenan omistavat venäläiset, Mähönen tiivistää fanien tunnot paluusta Suomen pääsarjaan.

Jokeri-fanit kokoontuvat ennen kotipeliä muun muassa Triplan kauppakeskuksen O’Learys-ravintolaan. Muita suosittuja paikkoja Triplassa ovat asematason Ratamo ja Pikajuna. Itä-Pasilan puolella perinteikäs East-West Pub on edelleen kannattajien suosima kantapaikka.

Helsingin Uutisten haastattelemia faneja harmittaa, että Hartwall-areenan katsomot ammottavat tällä hetkellä tyhjyyttään, vaikka viime viikon perjantain SKA-ottelussa palattiin lähes normaaliin, yli 10 000 katsojaan.

– Katsojia on tällä hetkellä hämmästyttävän vähän. Kun siirryttiin KHL:ään, moni lopetti fanittamisen, Mähönen kertoo.

KHL-liigassa ei pelaa muita suomalaisjoukkueita. Ennen "verivihollinen" oli paikallisvastus HIFK. Nyt lähimmäksi pääsee Pietarin SKA.

– SKA herättää kaikissa tunteita ja ottelut ovat loppuunmyytyjä, Jokeri-fani Johannes Vuoksivirta julistaa.

Vuoksivirrran ja monen muun fanin mielestä suomalaisen Liigan taso ei ole lähelläkään Venäjän KHL-sarjaa.

– KHL:ään eivät 16-vuotiaat juniorit tule kävellen sisään kuten Liigassa, Vuoksivirta tietää.

Vieraspelit ovat jääneet lähes unholaan KHL:n aikana. Roope Rädyn mukaan vierasottelut ovat kannattamisen liima. Se yhdistää ja syntyy elämänpituisia tarinoita.

KHL:ssä vieraspeleihin mennään harvakseltaan.

– Matalan kynnyksen maakuntamatkat ovat nyt poissa. KHL:n vieraspeleihin ei ole yhtä helppo lähteä. Yhteisöllisyyden kehittyminen vie tässä sarjassa enemmän aikaa.

Juttua muokattu 24.10. Ska-ottelu oli viime viikon perjantaina, ei viime perjantaina.