Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ryppypaprikat eivät enää kelpaa asiakkaille" – Suomen vanhimman ostarin uusi kauppias lahjoittaa kaiken syöntikelpoisen ruoan hyväntekeväisyyteen

Diplomikauppias Pauli Jaakola ottaa Munkkivuoressa toimivan K-Supermarket Munkin kauppiasvastuun 1. marraskuuta. Nykyinen kauppias Erkki Kääpä siirtyy eläkkeelle 37 vuoden uran jälkeen.

Jaakola on työskennellyt 15-vuotiaasta lähtien ruokakaupoissa. Ura K-ruokakauppiaana alkoi 20 vuotta sitten Vantaalta. Vuosien saatossa tie kävi Kaisaniemen ja Niittykummun kautta K-Supermarket Konalaan, jossa mies on ollut kauppiaana viimeiset 7,5 vuotta.

– Munkkivuoren ostoskeskus on Suomen vanhin. On kunnia tulla jatkamaan kauppiaana perinteikkäässä kauppapaikassa. Tavoitteenani on tehdä lopputyöurani Munkkivuoressa.

Jaakola haluaa pitää Supermarket Munkin tason korkealla.

– Kauppa on kokoonsa nähden erittäin suurimyyntinen ja vaatii henkilökunnalta ammattitaitoa. Munkissa työskentelee nyt noin 60 henkilöä. Joitakin avainhenkilöitä urani varrelta seuraa mukanani, kauppias kertoo.

Jaakola aloittaa uudessa kaupassa tutustumalla henkilökuntaan ja olemalla paljon asiakkaiden keskuudessa. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla ja asiakasdataan perustuen valikoimaa laajennetaan myös etupainotteisesti.

Kauppiastyö on elämäntapa.

– Mahdollisia uudistuksia remontin yhteydessä pohdimme hyvässä yhteistyössä asiakkaiden tarpeisiin perustuen. Toiveita toteutetaan niin paljon kuin tilat antavat myöten, kauppias avaa.

Aikeena on tehdä laajennuksia ainakin tuoreosastolle. Myös itsepalvelukassa sekä ”tilaa ja nouda” -mahdollisuus toteutunevat.

Vastuullisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti ostopaikan valintaperusteena. Aikeena on myös toteuttaa ensi vuonna laaja myymäläuudistus, jonka yhteydessä tulee energiatehokas, hiilidioksidikäyttöinen kylmälaitos.

Jaakola aikoo jatkaa työtä ruokahävikin minimoimiseksi myös Munkkivuoressa. Niin sanottuja ryppypaprikoita, joita asiakas ei enää osta, koordinoidaan päivittäin eteenpäin.

– Esimerkiksi ryppyiset paprikat eivät enää kelpaa asiakkaalle, mutta ovat yhä syöntikelpoisia. Kaikki elintarvikkeeksi kelpaava hävikki toimitetaan hyväntekeväisyyteen vähäosaisille. Niitä haetaan keskitetysti joka päivä seurakuntiin ja leipäpisteisiin jaettaviksi. Olen iloinen, että tällaisia hyväntekeväisyystahoja löytyy.

K-kauppias on ollut aktiivisesti vaikuttamassa yhteisten asioiden parissa yli 10 vuoden ajan. Tällä hetkellä hän toimii mm. K-ruokakauppiasyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtajana, K-kauppiasliiton-, Päivittäistavarakauppa ry:n - ja Vähittäiskaupan tilipalvelun hallituksen jäsenenä.

Jaakolan perheeseen kuuluvat tytär, 13 ja puoliso Mari Kaijanen, niin ikään kauppias K-Market Kastanjassa Vantaan Vaaralassa. Arkinen vapaa-aika kuluu tyttären jalkapalloharrastuksen parissa, kotitalon piha- ja nikkarointipuuhissa ja liikkuessa. Lomillaan hän suuntaa Kuusamon erämaahan kalastamaan, kelkkailemaan tai laskettelemaan. Silloin kun ehtii. Ja samalla voi vaikka hioa kauppoja poronlihan toimituksesta.

– Kauppiastyö on elämäntapa, Jaakola summaa.