Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiktok-videoillaan miljoonayleisön keräävä K-kauppias jättää Redin – myllää vanhan Citymarketin uusiksi

Ilmiö: Teemu Tikkala siirtyy kauppiaaksi Malmille.

Syksyllä 2018 kauppias Teemu Tikkala, 38, mietti, tuleeko tästä mitään. Hän oli avannut Ilari-veljensä kanssa K-Supermarketin ja K-marketit vasta valmistuneeseen Rediin. Helsinkiläiset antoivat kauppakeskukselle murskaavaa kritiikkiä.

– Paniikki iski, koska asiakkaita oli aluksi vähän. Mietin, onko järkevää hyllyttää ruokaa, joka menee hävikkiin. Sitä annettiin paljon Hurstin ruoka-apuun. Sitten tuli vuoden 2018 joulu, jonka myynti yllätti, kauppias muistelee käännettä parempaan.

Redin avaamisen jälkeen Tikkala ajatteli, ettei koskaan lähde kauppiaaksi paikkaan, joka vaatii remonttia. Nyt mieli on kuitenkin kääntynyt toisiin ajatuksiin, kun eteen tuli houkutteleva tarjous. Teemu aloittaa vuoden alussa Malmin Citymarketin kauppiaana, kun nykyiset kauppiaat Jyrki Ranta ja Maria Ruokokoski lopettavan uransa. Ilari jatkaa Kalasataman kaupan kehittämistä.

Veljesten isä Ali Tikkala oli 2000-luvun alussa kauppiaana osittain samoissa tiloissa toimineessa Malmin K-Supermarketissa.

Remonttia on reilusti edessä, koska 18 vuotta vanha Malmin Citymarket on alkanut jäädä ajastaan jälkeen.

– Päivittäistavarapuolella on paljon alkuperäistä ja investoinnit ovat jääneet vähemmälle. Myymälä, laitteet ja talotekniikka kaipaavat uudistuksen, Teemu Tikkala kertoo.

Uuden suunnittelu vie Tikkalan mukaan vuoden, ja remontti muutaman kuukauden. Valmista voisi olla keväällä 2023.

Kauppias lupaa kuitenkin freesata myymälää heti ensi vuoden alussa.

– Työ alkaa juomaosaston valikoiman kasvattamisella. Esimerkiksi olut tarvitsee lisää kylmätilaa. Vaikka sitä ei juotaisi heti, niin kylmästä olut myy vain paremmin, Tikkala kertoo Redissä oppimaansa.

Redissä Tikkala on myynyt paljon vegeruokaa. Hän uskoo, että sama toimii myös Malmilla.

– Olen huomannut, että se myy Malmilla jo nyt yllättävän hyvin.

Malmin ja Kalasataman asiakaskunnat ovat Tikkalan mukaan erilaisia.

– Asiakkaina käy enemmän eläkeläisiä kuin Redissä. Tämän takia Malmilla on vilkasta myös päiväaikaan.

Monessa pääkaupunkiseudun isossa ruokakaupassa on sisällä yksi tai useampi ravintola. Toistuuko tämä trendi myös Malmilla?

– Ravintolaa ei ole tulossa ellei sitten myymälää laajenneta. Päivittäistavarapuolta on kyllä mahdollisuus isontaa, ja pienentää käyttötavaran osastoja.

Valmiina myytävän ruoan määrä tulee varmuudella kuitenkin kasvamaan.

– Palvelutiskin patongit sekä sushi ja pizza toimivat varmasti hyvin Malmilla.

Teemu Tikkala on noussut sosiaalisessa mediassa ilmiöksi muun muassa Tiktokin @hrakauppias-tilillään. Hänen suosituimmilla huumorivideoillaan on ollut yli miljoonaa katselijaa. Useimmin hän kuitenkin kertoo uusista tuotteista ja vastaa asiakkaiden kysymyksiin.

– Videot kertovat kauppiaan arjesta. Suosituimmat videot ovat sellaisia, jotka provosoivat ihmisiä keskustelemaan. Se voi olla vaikka puhetta minimipalkasta tai pientä kilpailijan piikittelyä.

Toisinaan käy niin, että kärkäs aihe saa ihmiset riitelemään keskenään.

– Piilotan viestin silloin, jos puhe menee liikaa politiikkaan, uskonnollisuuteen tai rahaan. En halua sinne tappelua.

Tikkala on tehnyt videon, jossa hän kertoo kaupan myyntikatteen laskemisesta. Voi kuulostaa yllättävältä, että siitä tuli iso hitti.

– Ihmiset haluavat oppia uutta. Olen myös kertonut, että appelsiinimehuun tarvitaan kolme kiloa hedelmiä.

Tiktok-videoiden avulla Tikkala kertoo saavansa uusia asiakkaista erityisesti nuorista. Malmilla hän aikoo aktivoitua enemmän myös Facebookin puolella.

Jo 7 ravintolaa lopettanut Redissä tänä vuonna – näin jättiremontti sekoittaa kauppakeskusta

"Miksi me ei saada olla siellä?" kysyy sukkia nyt taivasalla myyvä Eija – Kutojamummot häädettiin Malmin putkesta, kerjääminen ja soittaminen on yhä sallittua