Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mestariohjaajalla on salattu varasto Tattarisuolla – Claes Olssonin, 72, neljän vuoden urakka on pian ohi

Elokuvat: Kaksi nuorta kohtaa rikinkeltaisen taivaan alla.

Kun ohjaaja ja käsikirjoittaja Claes Olsson, 72, herää ensi perjantaina kodissaan Käpylässä, neljän vuoden suurponnistus on lopullisesti ohi. Kjell Westön suosittuun romaaniin Rikinkeltainen taivas perustuva elokuva saa ensi-iltansa 5. marraskuuta.

Nicke Lignellin, Linda Zilliacuksen, Tom Rejströmin ja Sannah Nedergårdin tähdittämä elokuva on kuvaus eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien nuorten kohtaamisesta. Elokuvan aikajänne ulottuu 1960-luvulta aina 2000-luvulle saakka.

– Kyllä Suomessa on edelleen selviä luokkaeroja, vaikka nyt ne näyttäytyvät eri tavoin kuin esimerkiksi 1970-luvulla, Olsson myöntää.

– Vaikka kadulla kulkevien vaatetuksesta ei luokkaeroja voi enää päätellä, niitä on silti olemassa vaikkapa koulutuksen suhteen.

Olsson muistuttaa, että vasta 1960- ja 1970-luvuilla monissa suvuissa valmistuivat ensimmäiset ylioppilaat.

– Minun nuoruudessani uskottiin vahvasti siihen, että kun ihmisille jaetaan oikeaa tietoa, se saa heidät heräämään. Sen jälkeen ongelmat häviävät. Uskottiin, että sillä tavoin esimerkiksi nälänhätä ja Vietnamin sota poistuvat, Olsson hymähtää.

Olsson on tunnettu siitä, että hän rakentaa ohjaamansa elokuvat hyvin tarkkanäköisesti.

– Kun teen historiaa kuvaavia elokuvia, silloin kaiken on kuvastettava tarkasti omaa aikaansa. En halua, että valkokankaalle huitaistaan vain sinnepäin 1970- ja 1980-lukujen retromeininkiä.

Olsson kiertelee mielellään ympäri Helsinkiä katsastamassa tulevia kuvauspaikkoja.

– Helsingissä on yhä paljon upeita paikkoja, jotka sopivat lähes sellaisenaan tähänkin elokuvaan. Vierastan sitä, että kuvausten jälkeen elokuvasta joudutaan digitaalisesti poistamaan esimerkiksi liian moderneja liikennemerkkejä.

Olsson myöntää olevansa vannoutunut keräilijä. Elämäntavasta on hyötyä myös elokuvia laadittaessa.

– Minulla on Tattarisuolla suuri varasto, mistä nytkin kaivoin esiin banaanilaatikoittain vanhoja esineitä. Ja niitä samoja esineitä näkyy tässäkin elokuvassa, Olsson kertoo.

Olssonin ohjaajanuralla Rikinkeltainen taivas on seitsemäs kokoillan elokuva. Edellinen oli vuoden 1918 sisällissotaan ajoittunut Taistelu Näsilinnasta, joka ilmestyi 2012.

Lyhytelokuvia Olsson on tehnyt lähes tarkalleen puolensataa. Valtaosa niistä on ollut historiallisia dokumentteja.

– Olen jo tarttunut seuraavaan aiheeseen, joka kertoo kirjailija Henrik Tikkasesta ja hänen raadollisesta rakkaudestaan, Olsson paljastaa.

– Sekin on hyvin helsinkiläinen elokuva, sillä Tikkanenhan eli valtaosan elämästään pääkaupungissa.

Elokuva on ilmestyessään hyvin ajankohtainen, sillä Tikkasen syntymästä tulee vuonna 2024 kuluneeksi tasan sata vuotta.

Rikinkeltainen taivas. Ohjaus Claes Olsson. Ensi-ilta 5. marraskuuta.