Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jättäisin paljettimekot kauppaan": Uudessa kierrätyslaitoksessa kuiduksi muuttuu monenlaista tekstiiliä, mutta silläkin on rajansa – Näin kierrätät vanhat vaatteet oikein

Uusi tekstiilinkierrätyslaitos Paimiossa pystyy muuntamaan uusiokuiduksi monenlaisia vaatteita. Kierrätyslaitteet rouskuttavat kuiduksi muun muassa takit, housut ja villapaidat.

Sen sijaan alusvaatteita tai sukkia ei kierrätykseen hygieniasyistä haluta. Keräysastiaan eivät kuulu myöskään esimerkiksi peitot tai matot.

Parhaat kuidut irtoavat sellupohjaisista materiaaleista kuten puuvillasta, viskoosista ja pellavasta, kertoo viestintäasiantuntija Tuomas Alijoki Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä (LSJH). Myös polyesteri toimii hyvin ja siitä saadaan yrityspuolella materiaalia esimerkiksi sairaalavaatteille. Sekoitemateriaalit ovat hankalampia.

Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen projektipäällikkö Marko Kokkonen LSJH:sta kertoi, että joistakin vaatteista uusiokuitua ei saada irti.

– Mainitsen aina paljettimekot. Jos on tekstiili, johon on liitetty jotain muuta materiaalia, kuten paljettimekot, linjastomme ei pysty poistamaan niitä. Toinen on näkyvä vaatetus, jossa on esimerkiksi pvc-heijastimia.

Kokkonen kehottaa miettimään kierrätettävyyttä jo ostopäätöstä tehdessä.

– Jättäisin ne paljettimekot kauppaan. Jo muinaisina aikoina ihmiset koristivat vaatteita koruilla. Olisiko se ratkaisu, että ostettaisiin yksinkertaisia vaatteita, joita koristettaisiin sitten koruilla.

Kokkosen mukaan laitoksella toivotaan, että kuluttajat noudattaisivat jäteyhtiönsä tekstiilien lajitteluohjetta.

Alijoen mukaan keräyslaatikoihin tulleesta materiaalista kuiduksi kelpaa noin kaksi kolmasosaa. Hän korosti, että poistotekstiilien keräykseen toivotaan vain loppuun käytettyjä tekstiileitä.

– Poistotekstiilin mukana on edelleen paljon sellaista, mikä kelpaa sellaisenaan käyttöön. Meillä on Turussa poistotekstiilien myymälä. Myymme siellä pois ne vaatteet, jotka lajittelussa huomaamme vielä käyttökelpoisiksi.

Tekstiili on kinkkinen kierrätettävä. Paitsi, että kuituja on moneen lähtöön, tekstiili myös pilaantuu helposti. Yksi huono vaate voi pilata koko keräysastian sisällön.

Vaikka kierrätykseen kelpaavat tahraisetkin kankaat, niiden tulee olla puhtaita ja homeettomia.

– Linjasto ei poista hometta. Materiaalin, jonka panemme sisään, pitää olla niin hyvälaatuista, että se kelpaa myös hyödyntäjälle, Marko Kokkonen sanoi.

– Jos on joku ikitahra, se ei haittaa. Mutta jos on ollut cocktail-kutsut, joilla punaviiniä on läikkynyt pöytäliinaan, pöytäliinaa ei pidä laittaa sellaisenaan keräykseen vaan pestä välissä. Näin varmistetaan, että puhtaus pysyy.

Paimioon päätyvää tekstiiliä kerätään esimerkiksi pääkaupunkiseudun Sortti-asemilla. Turun seudulla LSJH on kehittänyt myös Kamu-nimisen keräyksen kauppojen yhteyteen. Tätä on tarkoitus laajentaa muuallekin.

– Siitä on saatu paljon palautetta, että nämä ovat helposti löydettävissä ja siellä, missä ihmiset muutenkin asioivat. Lisäksi poistotekstiili, joka näihin keräysastioihin päätyy, on ollut hyvälaatuista, Tuomas Alijoki kertoi.

Turun kupeessa sijaitsevassa Paimiossa käsitellään muun muassa pääkaupunkiseudulta ja Pirkanmaalta tulevaa tekstiilijätettä.