Siirtyminen kuuden tunnin työpäivään on jälleen nostettu esille Helsingissä.
Valtuutettu Mia Haglund (vas.) ehdottaa aloitteella lyhennetyn työajan kokeilua kaupungin omissa yksiköissä.
Kokeilun voisi aloitteen mukaan toteuttaa vähintään kolmessa kaupungin yksikössä. Sen tulisi kestää vähintään kaksi vuotta ja koskea kaikkia yksikön työntekijöitä. Idean taustalla on työhyvinvoinnin ja -tuottavuuden lisääminen.
– Lyhyempi työaika voi nostaa työn tuottavuutta paremman työhyvinvoinnin kautta. Göteborgin kokemusten perusteella kuuden tunnin työpäivä paransi henkilökunnan työhyvinvointia ja vähensi henkilöstön vaihtuvuutta, aloitteessa todetaan.
Kokeilu tulisi suunnitella yhdessä henkilöstöosaston ja henkilöstöjärjestöjen kanssa.
Ehdotusta käsittelee keskiviikkona kaupunginvaltuusto. Kaupunginhallituksen aiemman lausunnon mukaan aloitteen hyväksyminen aiheuttaisi kustannuspainetta ja edellyttäisi merkittävää lisätyövoiman palkkaamista.
– Jo tällä hetkellä työvoimapula-aloja kaupungin sisällä on esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilla sekä varhaiskasvatuksessa. Työajan lyhentäminen lisäisi siten ainakin hetkellisesti entisestään kuormitusta näille aloille ja vesittäisi hyötyjä, joita aloitteella on tavoiteltu, kaupunginhallituksen perusteluissa todetaan.
– Lisäksi on huomioitava, että kunnallisella sektorilla on työehtosopimuksessa valtaosin yksityistä sektoria huomattavasti pidemmät palkalliset vuosilomat sekä lyhyempi työaika. Näin ollen työhyvinvointia tuetaan jo nyt julkisella sektorilla erittäin hyvin, totesi kaupunginhallitus aloitetta käsitellessään.
Työajan pituudessa ei aloitteen mukaan ole tapahtunut merkittävää muutosta sitten 1980-luvun. Työviikkoa lyhennettiin keskimäärin 37 tuntiin niin sanotuilla pekkaspäivillä. Työn tuottavuus on kuitenkin vuosien aikana ollut jatkuvassa kasvussa. Samaan aikaan vapaa-ajan arvostus on lisääntynyt.
Ehdotus lyhyemmästä työajasta ei ole uusi, vaan ollut ilmassa viime vuosina aika ajoin. Muun muassa SDP pääministeri Sanna Marinin johdolla on pitänyt aihetta esillä. Vuonna 2019 silloisen liikenne- ja viestintäministeri Marinin lausunnoista nousi suoranainen kohu.
Lue: Sanna Marin kommentoi työaikakohua: "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla totta tulevaisuudessa"
Kaupunki laatii parhaillaan uutta työhyvinvointiohjelmaa seuraavalle nelivuotiskaudelle ensi vuodesta alkaen.
Helsinki kartoittaa ratkaisuja työvoimapulaan ja tiettyjen alojen korkeaan työkuormitukseen. Mallia otetaan myös muiden Pohjoismaiden osa-aikatyön ja työhyvinvoinnin malleista sekä selvitetään henkilöstön kiinnostusta joustavampiin työaikajärjestelyihin. Kaupunginhallituksen lausunnon mukaan kaupunki on myös jo aiemmin edistänyt henkilöstön hyvinvointia suunnitelmallisesti ja erilaisin keinoin.