Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolet suomalaisista pääsee terveysasemalle julkisilla 20 minuutissa, omalla autolla selvästi useampi

Noin puolet Suomessa asuvista pääsee terveysasemalle 20 minuutissa, jos hän asuu alueella, jossa joukkoliikenne toimii. Maakuntien välillä on kuitenkin selviä eroja, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tiedotteesta.

Osana IMPRO-hanketta toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa koko maan laajuisesti perusterveydenhuollon palvelujen maantieteellistä saavutettavuutta joukkoliikenteellä.

– Vaikka terveydenhuollon palvelut tavoitetaan yleisesti paremmin omalla kulkuvälineellä, moni suomalainen saavuttaa palvelut myös julkisilla liikennevälineillä, toteaa tiedotteessa geoinformatiikan dosentti Harri Antikainen Oulun yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan koko maassa terveysasemalle pääsee joukkoliikenteellä 20 minuutissa 53,8 prosenttia ja omalla autolla 96,2 prosenttia väestöstä.

Joukkoliikenteen merkitys terveyspalveluiden saavutettavuudelle on suurin kaupunkien reuna-alueilla.

Maakuntien välillä erot ovat melko suuria. Odotetusti perusterveydenhuollon palveluiden saavutettavuus joukkoliikenteellä on parasta Uudellamaalla ja muissa väestöltään suurissa eteläisen Suomen maakunnissa. Se on heikointa Lapissa, Kainuussa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Uudellamaalla joukkoliikenteellä pääsee terveysasemalle 20 minuutissa 75,4 prosenttia ja omalla autolla 99,3 prosenttia alueen väestöstä.

Pirkanmaalla prosentit ovat 66,2 ja 97,3. Etelä-Pohjanmaalla julkisilla 20 minuutissa terveysasemalle pääsee vain 22,3 prosenttia ja omalla autolla 95,9 prosenttia.

Kymenlaaksossa 22,5 prosenttia pääsee julkisilla paikalle 20 minuutissa ja henkilöautolla samassa ajassa 91,1 prosenttia.

Eroja on tiedotteen mukaan myös eri ikäryhmissä, mutta ne ovat melko vähäisiä.

– Ikääntyneiden eli terveyspalveluja tyypillisesti eniten käyttävien osalta tilanne on suhteellisen hyvä johtuen muun muassa siitä, että heillä asuminen painottuu kaupunki- ja kuntakeskuksiin, ja siten myös palvelujen läheisyyteen, Antikainen sanoo.

IMPRO-hanke tuottaa tietoa sote-palvelujen rakenteesta, niiden toimivuudesta ja tuloksellisuudesta. IMPRO on Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama hanke.