Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiin avattiin kaksi uutta kierrätysmyymälää – lahjoittajilta toivotaan erityisesti näitä lastentuotteita

Kierrätysmyymälät: Parhaiten kiertävät vaatteet, astiat ja kirjat.

Kierrätystavaralla on hyvä kysyntä ja tarjonta. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus avasi elokuussa Helsingin viidennen myymälänsä Kaisaniemenkatu 7:ssä. Kenttäpäällikkö Jani Åfelt kertoo myymälän suosion ylittäneen odotukset moninkertaisesti.

Lahjoitustavaroita myydään luonnonvarojen säästämiseksi sekä työllistymisen ja osallisuuden edistämiseksi. Samaa tarkoitusta varten Live-säätiö avasi 28. lokakuuta pääkaupunkiseudun ensimmäisen Goodwillin myymälän Kuortaneenkatu 13:ssa, Pasilassa. Myymälöissä otetaan kaikkea ehjää ja puhdasta tavaraa vastaan, ja noutopalvelu käy hakemassa kotoa isompia tavaraeriä.

Tavaroista parhaiten kiertävät vaatteet, astiat ja kirjat. Goodwillin myymäläpäällikkö Katariina Melvas kertoo, että esimerkiksi vaatteista voi löytää monipuolisesti muoti-ilmiöiden ajallisia kerrostumia. Pasilassa nyt myynnissä olevat tavarat on saatu lahjoituspisteistä.

– Lastenvaatetta on tullut oikein mukavasti. Mitä pienempiä, sitä parempikuntoisia, koska pienet vauvat eivät kuluta vaatetta, kun taas leikki-ikäisten lasten vaatteissa harvoin on polvet ehjänä.

Melvas toivoo lahjoittajien löytävän Goodwillin niin hyvin, että esimerkiksi lapsiperheet löytäisivät myymälästä aina luistimia ja toppahaalareita, jotka ovat uusina kalliita hankkia.

– Lasten petivaatteissa on ihan sama juttu, on ihana, kun ne saadaan kiertämään. Kun yksi kasvaa Disney-vaiheesta seuraavaan, niin sitten on ne seuraavat pienet, jotka taas ovat näistä ikionnellisia.

Käyttökelpoista tavaraa heitetään yhä roskiin. Myymäläpäällikkö Katariina Melvas toivoo tässä esimerkiksi perikunnilta harkintaa. Vaikka 1960-luvun astiastoon olisi kyllästytty, se voi olla jollekin toiselle tarpeellinen.

Löytöjen tekeminen nousee Kierrätyskeskuksen tekemissä asiakastutkimuksissa yhdeksi kierrätysmyymälöiden merkittävistä vetovoimatekijöistä. Kenttäpäällikkö Jani Åfelt kertoo, että esimerkiksi designvalaisimesta maksettiin verkkokaupassa 3000 euroa. Joskus uniikkikappaleiden kohdalla tulee myös yllätyksiä.

– Muistan vuosien takaa, että asiakas maksoi taulusta 20 euroa. Sitten kun taulu oli hänen, hän kertoi, että tämä on muuten tuhannen euron taulu. Hieno hänelle, hän osasi sen tunnistaa ja se löysi sitä kautta uuden paikan.

Kaisaniemen myymälän asiakas Maisa kertoi omasta löydöstään, että Marja Kurjen silkkihuivi maksoi verkkokaupassa vain kahdeksan euroa. Maisa käyttää mielellään huivia, koska pitää sen väreistä ja silkki on kaulalle niin miellyttävä materiaali.

– Kannatan kierrätystä ja minusta on kiinnostava katsoa, millaisista tavaroista ihmiset luopuvat. Jos joku tarvitsee uutta tavaraa, niin täältä voi ihan yhtä hyvin käydä katsomassa aivan minimaaliseen hintaan verrattuna siihen, että ostaisi uutena.

Kierrätysmyymälät ottavat kaikkea ehjää ja puhdasta tavaraa lahjoituksina vastaan. Esimerkiksi astiat kiertävät hyvin ja voivat olla täysin uuden veroisia, kuten tässä Goodwillin Pasilan myymälässä.