Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tartunnat kasvussa, rokotustahti hiipunut – Päätöstä koko väestön kolmannesta rokotteesta ei ole tehty

Koronatilanne on kääntynyt Suomessa huonompaan suuntaan. Tartunnat ovat lisääntyneet ja rokotusten tahti on hidastunut, kerrottiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Tähän mennessä Suomessa annettu vähän yli kahdeksan miljoonaa koronarokoteannosta.

– Rokotusten tahti on hidastunut selvästi kummankin annoksen osalta. Sen vuoksi 80 prosentin kattavuutta ei saatu niin pian kuin arvelimme vaan vasta keskiviikkona. Esimerkiksi lähes 40 prosenttia vähemmän on annettu toisia rokotuksia kuin aiemmilla viikoilla, selvittää THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Hän ei asettele mitään tiettyä tavoitelukua rokotuskattavuudelle.

– Ei ole tietoa siitä, kuinka korkea rokotuskattavuus voidaan saavuttaa. Me tähtäämme mahdollisimman korkeaan kattavuuteen. Rokotusten tavoitteena on suojata väestö vakavalta taudilta. Mitä korkeampi luku, sitä parempi suoja väestöllä on. On todella tärkeää, että rokotustahti palautuisi ennalleen.

Suomessa annetaan jo kolmansiakin rokoteannoksia. Se voidaan antaa kuuden kuukauden päästä toisesta.

– Kolmas rokote kannattaa ottaa heti, kun se on mahdollista. Kahden annoksen suojatuki ei kuitenkaan katoa viiden kuukauden kohdalla, riski ei huomattavasti kasva, Helve rauhoittelee.

Sairaalahoitoon on joutunut myös kaksi rokoteannosta saaneita. Ylilääkärin mukaan kokonaiskuva kahdesti rokotettujen sairaalaan joutuneiden joukossa on, että heissä on henkilöitä, joiden perussairaus on aiheuttanut vakavamman koronataudin.

– Kun rokotuskattavuus kasvaa, täysi rokotussuoja ei estä yksittäisiä tapauksia, jolloin henkilö joutuu sairaalahoitoon. Ei voi sanoa, että rokotussuoja olisi väistymässä. Kolmatta rokotusta kuitenkin annetaan riskiryhmille ja iäkkäille.

Helve kertoo, että koko ajan arvioidaan tuleeko koko väestö saamaan kolmannen rokotuksen. Siihen ei vielä ole hänen mukaansa otettavissa nyt kantaa.

Tartuntatilanne on heikentynyt lähes koko maassa. Esimerkiksi Helsingissä rokottamattomilla ilmaantuvuus on paljon suurempi kuin rokotetuilla.

– Se näyttää pysyvältä ilmiöltä, toteaa STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hän vertaa sairaalakuormitusta vuoristorataa, jolle nyt on jääty. Koko ajan syntyy uusia vakavia tautitapauksia. Heistä valtaosa on täysin vailla rokotusuojaa.

– Sairaanhoidon tarpeessa ei ole odotettavissa laskua. Erikoissairaanhoidon tarve todennäköisesti kasvaa. Nyt kuormitus jakautuu koko maan tasolle, kun välillä yli puolet tapauksista on ollut Husin alueella.