Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vangit käsikirjoittivat näytelmän ja esittävät sen pian itse Helsingissä – "Olen oppinut näyttämöllä paljon sellaista, mitä koulussa ei koskaan opetettu"

Hakaniemessä sijaitsevassa Koko-teatterissa nähdään marraskuun loppupuolella Ajankantajat-esitys, jonka käsikirjoittajina ja näyttelijöinä toimivat Keravan vankilan miesvangit.

Näytelmä perustuu löyhästi Michael Enden vuonna 1977 ilmestyneeseen fantasiakirjaan Momo.

Esitys on tehty yhteistyössä Taittuu ry:n, vankilan ja KokoTeatterin kanssa.

Vankilateatteritoiminta tähtää vankien omaehtoiseen kuntoutumiseen ja valmistaa heitä vapauteen.

Näytelmän ohjaajalle Kerttu Pyylle Ajankantajat on kymmenen vuoden kuluessa jo neljäs vankien kanssa valmistama produktio.

– Pitää muistaa, että valtaosa vangeista on nyt elämänsä ensimmäistä kertaa esiintymässä julkisesti. Jo pelkkä päätös osallistua teatterin toimintaan näyttelijänä on monelle erittäin iso päätös. Itse en osaa edes ajatella, kuinka paljon rohkeutta se on heiltä vaatinut, Pyy myöntää.

– Toisaalta näyttelijöille kaikki parhaat tuokiot ovat vielä edessäpäin. Uskon, että kaikkien mieleen jää se hetki, kun ensi-illan päätteeksi yleisö alkaa osoittaa suosiotaan ja näyttämölle tuodaan kukkia.

Hän on ohjannut paitsi näyttelijöiden työtä harjoituksissa myös käsikirjoituksen valmistumista.

– Tekstit, jotka sain vangeilta olivat hyviä ja niiden sanavarasto on valtavan laaja. Se on mainiota, sillä tällä tavoin näytelmässä saadaan kuuluviin näyttelijöiden oma ääni, Pyy kertoo.

Taittuu ry:n tavoitteena on se, että esitykseen osallistuvien vankien itsetuntemus vahvistuu ja että he harjaantuvat toimimaan ryhmässä.

Esitykset antavat myös vahvan kokemuksen siitä, että vastuunottaminen on tärkeää.

Kaikki näyttelijät esiintyvät näytelmässä vain roolinimellään, niin myös Tarkastajan roolia esittävä vanki, joka lähti produktioon mukaan viime kesänä.

– Alussa näyttämötyön oppiminen oli minulle haastavaa, mutta vähitellen se alkoi sujua.

Koska Tarkastaja on vanha, verkkainen roolihahmo, myös hänen tapansa liikkua ja elehtiä on jouduttu opettelemaan.

– Oikeastaan kaikki on tässä minulle uutta, ja olen oppinut näyttämöllä paljon sellaista mitä ei koulussa ole koskaan opetettu. En pelkää enää esiintyä, joten siinä mielessä tämä on ollut jopa terapeuttista, Tarkastajaa näyttelevä mies kertoo.

Ajankantajat, ensi-ilta Koko-teatterissa 25. marraskuuta. Muut esitykset 26.–27. marraskuuta. Ohjaus Kerttu Pyy.