Toisella linjalla sijaitsi Suomen ensimmäinen neuvola – "Kaupungista löytyy aina jotain uutta", sanoo Kallion kävelykierrosten vetäjä

Väkeä alkaa hiljalleen valua Toinen Linja 17:ssa olevan rakennuksen eteen. Kaupunkiopas ja tuottaja Juhani Styrman virittelee mikrofonia ja juttelee leppoisasti paikalle kerääntyneille osallistujille.

Tarkemmin sanottuna ryhmä seisoo osoitteessa, jossa nykyään toimii Mannerheimin Lastensuojeluliitto Ry. Kallion kävelyfestivaalin opastuskierros on käynnistymässä.

Kalliossa vietettiin Kallion kulttuurikävely -viikkoa 15.–21. marraskuuta. Kallion kävelyfestivaalin kulttuurikävelyviikko toimii myös osana kansainvälistä Euroopan rakennettu kulttuuriympäristö -kävelysarjaa.

Styrman on lajissaan konkari. Kulttuurialan freelancer on opastanut kävelyitä 100 erilaisesta teemasta.

– Aloitin oppaan hommat 1990-luvulla sattuman kautta. Minulla piti olla Kalliossa kuvattuja elokuvia käsittelevä valokuvanäyttely, joka ei toteutunut. Koska kuvamateriaalia jäi, vedin aluksi tuttaville joitakin kierroksia. Heidän kannustamanaan aloin vetää kierroksia enemmänkin.

Vuonna 2005 Styrman alkoi tehdä opastuksia säännöllisesti.

Nyt on käynnissä teemakävelyiden buumi.

– Kaupunki on kuin sipuli, jota kuoritaan. Kaupungista löytää aina jotain uutta. Nyt on käynnissä teemakävelyiden buumi, hän toteaa.

– Antoisinta työssäni on sosiaalisuus. Yritän aina tehdä kävelyistä vuorovaikutuksellisen tapahtuman.

Helsinkiläinen Nanne Berger oli saapunut Kaartinkaupungista maanantaiselle Kehdosta yliopistoon -kävelylle.

– Harrastan teemakävelyitä. Kaikenlaiset kertomukset kiinnostavat minua, eniten taiteeseen ja arkkitehtuuriin liittyvät, Berger kertoo.

Kehdosta yliopistoon -kierros perehdytti osallistujansa Kallion varhaiskasvatuksen ja opiskelun historiaan. Samalla tehtiin läpileikkaus koko Suomen koululaitosten historiaan ja kurkistus kaupunginosan menneisyyteen ja nykypäivään.

Kallion kävelyfestivaalin syksyn ohjelma on koostunut WalkHelsingin syksyn kävelyistä, Vallilan konepajakävelystä, Suomen itsenäisyyden ajan arkkitehtuuri -kävelystä ja Kallion kulttuurikävely -viikosta.

Vuonna 2017 aloitettu Helsingin Kävelyfestivaali sai viime vuonna Helsingin kaupungin kulttuuriteko-kunniamaininnan. Kävelyfestivaalissa esitellään Helsingin kaupunginosia, niiden kulttuuria ja historiaa.

Kallion kävelyfestivaalilla on myös muun muassa varoitettu humalan vaaroista ja perehdytty Suomen ja Helsingin historiaan kadunnimien kautta.

Kalliossa on katuja, joiden nimet viittaavat muun muassa yhteiseen historiaan Ruotsin kanssa ja kätkevät samalla kappaleen veristä sotahistoriaa aina 1200-luvulta saakka.

Kallion humalakävely vie Pitkänsillan takaisten tanssiravintoloiden, kapakoiden ja baarien 1800- ja 1900-lukujen huuruisiin tunnelmiin. Paskatorni ja hanhiparvi vie Kallion ja Sörnäisten alueen julkisen taiteen äärelle. Opastettujen kierrosten lisäksi on myös omatoimikierroksia.

Styrmanin matkassa kurkistetaan loppuvuoden aikana vielä ainakin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen Kallioon 27. marraskuuta ja Suomen itsenäisyyden ajan arkkitehtuuriin Torkkelinmäki-Siltasaari-akselilla Itsenäisyyspäivänä.

Palataan vielä osoitteeseen Toinen Linja 17. Vuonna 1918 rakennuksessa aloitti toimintansa Sofia Mannerheimin perustama äitien turvakoti. Mannerheim työryhmineen pohti maan lastensuojeluongelmia tarkoituksena perustaa Lastensuojeluliitto.

– Mannerheimin lastensuojeluliitto perustettiin vuonna 1920. Suojelijaksi ja keulakuvaksi saatiin Sofian kuuluisa veli, kenraali C. G. E. Mannerheim, Styrman kertoo.

Nykyisen rakennuksen paikalla olleessa puutalossa on sijainnut myös ensimmäinen Lastenlinna, joka vuonna 1948 muutti Töölöön. Lastenlinnan yhteyteen saatiin vuonna 1922 maan ensimmäinen lastenneuvola, jonka keskeisenä hahmona oli lääkäri Arvo Ylppö.

– Lastenlinnasta tuli myöhemmin Helsingin yliopiston lastensairaala, joka on edelleen olemassa. Täältä alkoi lasten neuvolatyö ja lastensairaalatoiminta Suomessa, opas kiteyttää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut