Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Räjähdykset alkavat kuulua aamuisin Kalliossa: kiistellyn avokallion louhinta kestääkin jopa 6 kuukautta – havainnekuva näyttää mitä tilalle tulee

Kallion ja Alppiharjun asukkaat joutuvat tottumaan uuteen meluun ja räjäytysten ääniin, kun Helsinginkuja 6:n avokallion louhinta alkaa tänään iltapäivällä.

Uutta kerrostaloa paikalle rakentava YIT kertoo, että louhintavaihe kestää 5–6 kuukautta. Vielä vuosi sitten louhinnan kestoksi arvioitiin kaksi kuukautta.

– Kyseessä on pitkä ja vaativa louhinta. Päivittäin tehdään porauksia ja varsinaista louhintaa kello 8–18 välillä. Louhintoja tehdään 2–4 kertaa päivässä, sanoo YIT:n yksikönjohtaja Heikki K. Hannukkala.

Hannukkala sanoo, että kalliota louhitaan "hyvin pienillä panostuksilla", mutta äänet tulevat kuulumaan silti useamman korttelin päähän.

– Työmaa sijaitsee tiiviissä kaupunkirakenteessa ja läheisyydessä asuu paljon ihmisiä. Tämänkin takia pyrimme välttämään suurta äänihäiriötä. Väistämättä sitä kuitenkin tulee. Kaikkea ei pystytä poistamaan.

Louhinta tietää myös lisääntynyttä liikennettä, kun louhittua kalliota ajetaan pois useita kuormia päivässä.

Helsinginkuja ei ole turvallisuussyistä johtuen läpiajettavissa työmaan kohdalla, mutta Helsinginkujalle pääsee edelleen sekä Kustaankadun että Fleminginkadun kautta.

Kerrostalon rakentaminen alkaa ensi keväänä. Asunto-osakeyhtiön nimi on Helsingin Berkka.

– Berkka tarkoittaa stadin slangilla Kallion kaupunginosaa. Toki Kalliolla on montakin slanginimeä, mutta tämä on nyt yksi niistä, Hannukkala kertoi HU:n haastattelussa viime vuonna.

Vaikka Berkka virallisesti sijaitsee Alppiharjun puolella, ovat monet asukkaat kutsuneet nyt louhittavaa avokalliota "Kallion viimeiseksi kallioksi". Kallion hävittäminen on herättänyt paljon kiistelyä. Joillekin kallion on hyvinkin tärkeä paikka, joka tulisi säilyttää. Osan mielestä tiiviille alueelle tarvitaan lisää rakentamista. YIT kertoi viime vuonna, että asemakaava sai lainvoiman odotettua nopeammin, koska kukaan ei valittanut siitä.

YIT:n mukaan osa kalliosta säilytetään ja se jää näkyviin sisäpihalle, joka on yhteinen Helsinginkatu 17:n kiinteistön kanssa.

Kuusikerroksiseen taloon tulee 33 asuntoa (21,5–81,5m2) sekä yksi liiketila. Rakennuksen arvioidaan valmistuvan kesällä 2023.

Helsinkiläisen luksuskorttelin talonmiehelle sataa kehuja: "Jani on super!" – näistä ongelmista asukkaat useimmin valittavat

Kallioon vuonna 1939 avattu klassikkoravintola suljetaan – taloon tulee lisää asuntoja

"Kallion viimeinen kallio" räjäytetään luultua aiemmin – rakennusyhtiö YIT ilahtui naapureiden yllätyspäätöksestä

Legendaarinen Sivuraide-ravintola palaa Kurviin – näin käy jättipizzan hinnalle

Kiistelty metsä hakattiin Itä-Helsingissä, mutta luontoväen taistelu jatkuu – Nämä kohteet herättävät nyt suurta huolta