Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki siirtää digipalvelunsa uuteen yhtiöön – Pääekonomisti: "Palveluista tehdään ketterämpiä"

Kehitys: Helsinki ei ole investoinut tietoteknologiahankkeisiin niin paljon kuin olisi ollut syytä.

Helsingin kaupunki aikoo yhtiöittää käyttämänsä sisäiset digitaaliset palvelunsa.

– Kaupungin muut hallinnonalat käyttävät digipalveluyksikön palveluita laajalti. Kun esimerkiksi opetustoimessa tarvitaan läppäreitä, silloin juuri digipalveluyksikkö toimittaa niitä, kertoo kaupungin pääekonomisti Mikko Kiesiläinen.

Digitaalisia palveluja antava yksikkö toimii nykyisin osana kaupunginkansliaa. Palveluntuotantoyksikkönä se kuitenkin poikkeaa merkittävästi muusta hallinto-organisaatiosta.

– Tyypillisesti sisäinen palveluntuotanto on organisoitu kaupunkikonsernissa liikelaitoksena tai yhtiönä, Kiesiläinen kertoo.

Kiesiläisen mukaan yhtiöittämistä puoltaa myös se, että Helsingin kaupungilla on runsaasti digitalisaatiovelkaa.

– Kaupunki ei tähän mennessä ole investoinut yhtä paljon digihankkeisiin kuin olisi ollut syytä. Nyt tämän myös velan vähentämiseen voidaan yhtiöittämisen avulla saada lisää vauhtia.

Moni muu kaupunki on jo tehnyt vastaavan päätöksen.

Yhtiöittäminen tarjoaa Kiesiläisen näkemyksen mukaan monenlaisia etuja.

– Tähän saakka digipalveluita tuottanut yksikkö on joutunut noudattamaan tarkoin talousraameja, jolloin toiminta on ollut varsin jäykkää. Omaksi yhtiökseen erottaminen tekee palveluista joustavampia ja ketterämpiä, Kiesiläinen arvioi.

Yhtiöittämishanketta käsitellään kaupunginvaltuustossa 8. joulukuuta. Asia ei kuitenkaan ole esillä omana asiakohtanaan, vaan osana kaupungin ensi vuoden budjettiesitystä.

– Jos valtuuston poliittiset päättäjät näyttävät talousarvioehdotukselle vihreää valoa, sen jälkeen käynnistetään tarkempi selvitys muun muassa siitä, mitkä kaikki palvelut otetaan mukaan uuteen yhtiöön.

Nykyisessä digitaalisten palveluiden yksikössä työskentelee noin 160 työntekijää. Kiesiläisen arvion mukaan uuteen yhtiöön voisi siirtyä korkeintaan tuo määrä työntekijöitä.

Uudistukseen varattu rahasumma selviää ensi vuoden puolella, jolloin yhtiötä päästään konkreettisesti muodostamaan.

Tulevalle yhtiölle ei ole vielä kehitetty omaa nimeä, mutta sellainen on todennäköisesti tulossa.

– Moni muu kaupunki on jo tehnyt vastaavan yhtiöittämispäätöksen, ja silloin uudelle yksikölle on muodostettu myös uusi, erillinen nimikin, Kiesiläinen kertoo.