Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yli 26 000:n allekirjoittama aloite Malmin kentästä jakaa päättäjien mielipiteet – "Esimerkki asiasta, jollaista olisi hyvä kysyä kansanäänestyksellä, mutta..."

Malmin kentästä tehty kuntalaisaloite kuumentaa tunteita. Yli 26 000 allekirjoituksen aloitteessa vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä siitä, pitäisikö ilmailua jatkaa Malmilla.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei se kannata kansanäänestyksen järjestämistä, Jussi Halla-aho (ps.) jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Lopullisesti asian päättää 8. joulukuuta kokoontuva valtuusto.

Malmin henki elää vahvana terminaalin ravintolassa – moni suree lentojen loppumista: "Kentällä ei ole sen jälkeen tapahtunut juuri mitään"

Helsingin Uutisten tietojen mukaan aihe jakaa sdp:n ryhmää, kuten teki aiemmin myös Sörnäisten tunnelihanke. Yhteistä linjaa ei tunnu löytyvän. Pitkän linjan valtuutettu Sinikka Vepsä (sd.) kertoo äänestävänsä keskiviikkona kansanäänestyksen puolesta, ja muutenkin sanoo aina äänestäneensä lentokentän puolesta.

– Ei minua ainakaan vielä ole erotettu, Vepsä vitsailee kysymykseen siitä, edellyttävätkö demarit ryhmässään äänestyskuria.

Puistolalainen Vepsä kertoo asuvansa käytännössä kenttää vastapäätä.

– Niistä koneista ei ole ollut mitään haittaa, ja nythän sähkölentäminen tulee yleistymään lähivuosina ja ne ovat äänettömiä ja ympäristöystävällisiä, Vepsä näkee.

Hänen mielestään kentällä olisi hyvin voinut säilyä yksi kiitorata, jonka lisäksi alueelle olisi saanut uusia asuntoja, Tukholman Bromma on tästä hyvä esimerkki. Virkamiehet tosin pohjaesityksessään kansanäänestysasiaan olivat eri linjoilla, muun muassa turvaetäisyyksien takia.

Yli 26 000 helsinkiläistä vaatinut kansanäänestystä Malmin lentokentästä – kaupunginhallitus käsittelee maanantaina

Vepsän mielestä se, että usea vaaleilla valittu valtuusto on jo tehnyt päätökset kentän asuinrakentamisesta, ei poista sitä, että kaupunkilaisten mielipide pitää asiassa kysyä.

– Se on merkittävä osa kunnallisdemokratiaa ja onhan tämä kentästä jätetty kuntalaisaloite suurin mitä on koskaan tehty!

Sdp:n valtuustoryhmä puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma puolestaan kommentoi, että yli 26 000 helsinkiläistä on iso joukko ja ”siksi kansanäänestyksen järjestäminen on huolella käytävä läpi.”

– Arvioitavana on myös jo tehtyjen päätösten suhde kansanäänestyksen lähtökohtaan. Neuvoa-antava kunnallinen kansanäänestys on tarkoitettu valtuustossa tehtävien päätösten tueksi ennakollisesti, Heinäluoma muistuttaa.

Suosittu ulkoilureitti sai äänestyksessä yli puoli miljoonaa euroa – Reitti säilyy vain osittain, uusi kuntoilupaikka oli tulossa ilman äänestystäkin

Kaupunginhallituksen jäsen ja vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen on samoilla linjoilla: juna meni jo.

– Sinänsä Malmin kenttä on hyvä esimerkki asiasta, jollaista olisi hyvä kysyä kansanäänestyksellä, se on jakanut niin voimakkaasti mielipiteitä, Rantanen toteaa.

– Äänestys olisi kuitenkin pitänyt järjestää 2000-luvun alkupuolella, eikä nyt, kun kentän rakentaminen on toteutusvaiheessa, Rantanen jatkaa ja muistuttaa myös, että valtio ilmoitti jo vuosia sitten luopuvansa kentän käytöstä.

Valtuutettu Risto Rautava (kok.) ei ottanut HU:n soittaessa vielä kantaa kansanäänestysaloitteeseen, koska asiasta ei oltu ehditty keskustella kokoomuksen ryhmässä.

– Se on yleensä yhteinen sopimus, miten menetellään, ei päätös tai käsky, kuvaa Rautava ryhmän keskinäistä neuvonpitoa.

Rautava toteaa, että Malmin kentästä on demokraattiset päätökset olemassa ja hän on myös itse toiminut valtuustossa asuinrakentamisen puolesta.

– Mutta tästä on kokoomusryhmässä varmasti kahdenlaista mielipidettä, hän lisää.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen toteaa, että asettui kaupunginhallituksessa pohjaesityksen mukaiselle kannalle, joka oli hänestä hyvin perusteltu.

– Malmin lentokentän toiminnasta on äänestetty usean kerran eri valtuustojen toimesta. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen ajatus sopii mielestäni huonosti kysymykseen, joka on valtuustossa päätetty aiemmin jo useampaan kertaan, Vierunen kommentoi.

Malmi-kommenttien katoaminen pysyy mysteerinä – "Selvittely osoittautui erityisen hankalaksi"

Kaupunki: Malmin kentältä noussut lentokone ilmaan luvattomasti – "En osaa arvailla mistä se on peräisin"

Kaivinkone kaapi vaarantamiskiellon piiriin kuuluvaa kiitotietä Malmilla – Kaupunki: "Kyseessä inhimillinen tietokatkos"