Lasten ja nuorten tukemiseen ei ole kaikkialla riittävästi resursseja, osaamista ja aikaa Suomessa.
Nämä tiedot selviävät Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvin) julkaisusta, joka käsittelee koulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Erilaisia tukitoimia tarvitsevien oppilaiden määrä kasvaa kaikilla koulutusasteilla, ja koronapandemia on lisännyt tuen tarvetta entisestään, Karvin tiedotteessa kerrotaan.
Korkeasti koulutettujen huoltajien lapsilla osaaminen on keskimäärin parempaa kuin matalasti koulutettujen huoltajien lapsilla niin peruskoulun alussa kuin lopussakin.
Karvin tiedotteessa sanotaan myös, että perusopetus ei pysty kuromaan umpeen oppilaiden kotitaustasta juontuvia eroja.
Lasten ja nuorten yhdenvertaisuus ei toteudu opintojen ohjauksessa ja tuessa. Tuen tarpeita ei tunnisteta yhtäläisesti eri varhaiskasvatusyksiköissä, kouluissa, oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
Tuen tarve siirtyy näiden oppilaiden mukana.
Hannele Seppälä
Lisäksi Karvin tiedotteessa kerrotaan, että tukitoimien toteuttamisessa ja tuen jatkuvuudessa on vaihtelua.
– Kaikki oppijat eivät saa tarpeidensa mukaista tukea, Karvin varajohtaja Hannele Seppälä kertoo.
– Tukitoimien riittämättömyys näkyy esimerkiksi siten, että peruskoulusta jatkaa toiselle asteelle joukko oppilaita, joilla on puutteita luku-, kirjoitus- ja laskutaidoissa. Tuen tarve siirtyy näiden oppilaiden mukana varsinkin ammatilliseen koulutukseen, Seppälä sanoo Karvin tiedotteessa.
Alueiden vaihtelevat tilanteet heijastuvat oppijoiden yhdenvertaisuuteen ja osaamiseen.
Alueelliset ja alueiden sisäiset talouden ja hyvinvoinnin erot ovat kasvaneet viime vuosina, ja ne heijastuvat varhaiskasvatusyksiköihin ja oppilaitoksiin.
Erityisesti suurimmissa kaupungeissa perusopetuksen oppilaiden keskimääräisissä taidoissa on koulujen välisiä eroja.
Kansallinen koulutuksen arviointikeskuksen uuden teemajulkaisun mukaan perusopetus onnistuu kokonaisuudessaan kansallisesti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamisessa.
Oppilaiden taidot ovat samaa tasoa eri puolilla maata eikä osaamisessa ole suuria eroja oppilaan sukupuolen, oppilaitoksen opetuskielen tai kuntaryhmän mukaan.
Lisäksi Karvin tiedotteessa nostetaan esille, että etäopetus on kuitenkin myös etäännyttänyt erityisesti heikoimmassa asemassa olevia oppijoita opetuksesta ja oppimisyhteisöstä.