Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallio kipinöi -tapahtuma toi sykettä kulttuuritarjontaan – Waltarin Kärtsy Hatakka ohjasi biisinkirjoitusta: "Nuotteja ei tarvitse osata"

– Ei tarvitse osata nuotteja tietääkseen, mikä kuulostaa hyvältä, toteaa Waltari-yhtyeen Kärtsy Hatakka marraskuisena perjantaina Kalliola-talolla vetämässään biisinkirjoitus-työpajassa.

– Runo ei tarvitse videota ollakseen runo, mutta se tuo jotain lisää siihen, sanoo runovideo-pajan vetäjä kirjailija ja videorunoilija Kati-Annika Ansas.

19. marraskuuta järjestetty, kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu Kallioland oli osa viikonlopun Kallio kipinöi -kaupunginosafestivaalia.

Pienet ulkosoihdut hämärtyvässä, tihkusateisessa illassa vilkkaan Sturenkadun varrella johdattelivat väkeä vuosittaiseen tapahtumaan, joka kokosi yhteen musiikkia, kuvataidetta ja työpajoja.

Pelin henki oli positiivinen, yhteisöllinen ja innostava. Kalliolandin teemana oli toipuminen ja jälleenrakentaminen. Kipinöi-festivaalin hengessä annettiin lempeästi tulta siipien alle erilaisissa Kalliolan kansalaisopiston tarjontaa esittelevissä työpajoissa.

Työpajojen teemoina oli audiovisuaalisen runouden ja biisien tekemisen ohella pianomusiikkia ja kehonhuoltoa. Tapahtumaan tulleet helsinkiläiset Arja ja Kirsti tekivät alkuun tutumiskierroksen pajoihin ja jäivät pohtimaan, mihin osallistuisivat.

– Olin aiemmin päivällä D-asemalla katsomassa energista bändimeininkiä, sitten uimassa Yrjönkadun uimahallissa, sen jälkeen menin teatteriharjoituksiin Kamppiin, josta kävelin tänne. Sen verran aktiivinen päivä on ollut, että kehonhuoltoon en jaksa. Runous kiinnostaa, sillä harrastan myös runonlausuntaa, Arja kertoo.

Kalliola on tullut tutuksi naisille jumppatuntien kautta.

– Kalliossa on paljon kivoja tapahtumia, he toteavat.

Kalliolandissa pääsi illan aikana myös tarttumaan mikkiin ja kokeilemaan lavarunoutta. Esiintymislavalla nähtiin myös muun muassa Paleface ja Emilia Sisco.

Kallion kulttuuriverkoston organisoimaan monitaiteelliseen festivaaliin kuului tänä vuonna muun muassa kuvataiteita, elävää musiikkia ja juomakulttuuria. Ohjelmisto koostui Kallion ja sen lähiympäristön yhteisöjen, yritysten ja asukkaiden itsenäisesti toteuttamista tapahtumista.

Perjantaina pääsi myös vapaasti katsomaan Helsinki-aiheisia elokuvia Kino Tuliossa. Valkokankaalla näkyi Kallio-maisemia, Frediä ja Jörn Donneria. Festivaaleilla juhlistettiin myös kalliolaista olutkulttuuria ravintola Juttutuvassa.

Perjantain ohjelmistossa mukana oli myös Ipi Kulmakuppilassa toimivan Galleria IPIOMAn näyttely, joka esittelee erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita ja heidän töitään. Kallio Kipinöi 2021 -tapahtuman aikana näyttelyssä oli esillä Lyhty ry:n taide- ja tekstiilityöpaja Luovillan taiteilijoiden Johanna Karvisen ja Elina Hiekkavirran taideteoksia.

Iltapäivällä oli mahdollisuus Maddalena Benedettin johdolla tutustua kävellen kesyttämättömään Kallioon ja hurjaan Harjuun. Viikonlopun aikana Kallio Collective toi lavalle uuden The Divine Lie – Jumalaton Valhe -nimisen tragikomedian Uuden sirkuksen keskus Cirkossa. Perjantaina ja lauantaina järjestettiin myös viiden ruokalajin illallisen ja kabareen yhdistänyt Ruokateatteri.

Lauantaina pääsi taiteilijoiden työhuoneelle, kuuntelemaan luentoa kapinarunoista, viettämään Kallion olutravintolapäivää sekä eläytymään musikaaliseen runoesitykseen ja laulaja-kitaristi Wellu Rowaltzin ravintolakeikkaan.

Sunnuntaina Kallion musiikkikouluun pääsi seuraamaan avointa muskaria, soitinpolkua ja oppilaiden esiintymisiä. Kulttuuriverkoston perinteinen kirjavaihtotapahtuma Lukemattomien kirjojen tori oli nyt osana Kallio Kipinöi -festivaalia.

Sunnuntaina oli myös mahdollisuus vierailla neuvostoliittolaisten matkailua esittelevässä näyttelyssä ja osallistua tarot-kortti -työpajaan tai englanninkieliselle kävelykierrokselle.

Koko tapahtuman ajan esillä oli Kallion taideryhmän taiteilijoiden Riitta Alasen, Aarne Huhtasen, Kati Helinin ja Terttu Kuntsin Kipinöivät-näyttely Kalliolassa ja Helinin teoksia Hakaniemen hallissa.