Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lehtisaaressa istutettiin talkoilla 2 400 kukkasipulia – tulokset nähdään ensi keväänä: "Ainoana ehtona oli, että..."

Lehtisaaressa ihaillaan ensi keväänä kukkien loistoa.

– Ensimmäiset kukat alkavat ilmestyä heti, kun maa sulaa huhtikuussa, ja kukinta kestää kesäkuulle asti. Sipulikukille on ominaista, että ne leviävät kasvupaikoillaan vuodesta toiseen, eli seuraavina vuosina kukkaloisto voi olla vielä suurempi, Lehtisaari-seuran sihteeri Tiina Rautkorpi toteaa.

Kukkasipulit ovat peräisin Helsingin kaupungilta.

– Helsingin kaupunki lahjoittaa vuosittain kaupungin eri alueille kukkasipuleita. Lehtisaaren asukas ja kaupungin työntekijä Anne Laine tiesi tämän ja oli yrittänyt saada sipuleita aiemminkin, mutta nyt hän oli ajoissa keväällä liikkeellä. Kesti kuitenkin syyskuun loppupuolelle, kun kaupunginpuutarhasta ilmoitettiin, että tarjolla oli nyt 2 400 sipulia, pieniä keltaisia ja isoja valkokeltaisia narsisseja, idänsinililjoja eli skilloja ja helmihyasintteja. Ainoana ehtona oli, että näitä ei istuteta talojen tonteille, vaan yhteiseksi iloksi kaupungin ylläpitämille alueille, Rautkorpi kertoo.

Laine kääntyi Lehtisaari-seuran puoleen. Rautkorpi alkoi tiedottamisen asiasta seuran Facebook-sivuilla 28. syyskuuta ja kutsui Lehtisaaren asukkaita istutustalkoisiin.

– Helsingin kaupunginpuutarhan auto toi lokakuun alussa sipulit ja lapiot kahteen jakelupisteeseen, Hiidenkiukaantielle ja Lehtisaarentielle. Yli puolet istutuksesta teki Laineen keräämä talkooporukka useampana istutuspäivänä. Lisäksi istuttamiseen osallistuivat itse valitseminaan päivinä Lehtisaari-seuran hallituksen jäsenet ja yksittäiset istuttajat, Rautkorpi sanoo.

Sipuleita istutettiin Hiidenpolun portaiden varrelle ja yhteisille alueille Kuusisaarentien varteen, muun muassa Alepaa vastapäätä olevalle nurmikentälle, päiväkodin taakse ja koirapuiston lähelle. Erityisiä istutuspaikkoja olivat levähdyspenkkien ja puiden vierustat. Sipuleita istutettiin myös Lehtisaaren kärkeen ennen Kaskisaaren siltaa.

Osa sipuleista meni Lehtisaaren päiväkodin ja koulun oppilaille, jotka istuttivat ne koulunsa lähimaastoon.

– Kukkasipuleista tuli siten myös opetuksen väline ja integroituneen koulun ja päiväkodin lapset saavat seurata keväällä kukkien kasvamista. Vielä lokakuun lopulla Lehtisaaren esikoululaiset istuttivat lastentarhanopettaja Päivi Olkinuoran johdolla viimeiset sipulit Mainio-kodin pihan kukkaruukkuihin iloksi ikäihmisille, jotka eivät kykene lähtemään liikkeelle ja tutkimaan saaren keväistä kukintaa.

Rautkorpi kertoo, että talkoot järjestettiin melkoisella kiireellä.

– Oli haasteellista saada ryhmät koolle töiden jälkeen, koska illat alkoivat pimetä. Istuttaminen isommalla porukalla on kuitenkin varsin mukavaa ja nopeaa puuhaa, sillä terävällä lapiolla saa avattua pitkän istutuskuopan kymmenille sipuleille kerralla. Projektiin osallistuneet aikuiset halusivat ennestään lisätä luonnonkauniin saaristoalueen viihtyisyyttä. Projektiin osallistuneet lapset olivat aivan innoissaan, kun saivat tehdä oikeita puutarhatöitä.

Lehtisaari-seura toivoo, että jo ensi kesänä Lehtisaaressa, Kuusisaaressa ja Kaskisaaressa toimivat yhteisöt voivat kokoontua yhteisiin tapahtumiin juhlimaan projektin saavutuksia.

– Uudisrakentamisen myötä asukasmäärä kasvaa ja toivomuslistalla ovat muun muassa asukastila, uimalaituri ja monet muut lähipalvelut, Rautkorpi sanoo.