Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukehtumisvaara! Älä anna lapsen avata tämän joulukalenterin huomista 16. joulukuuta luukkua

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut tukehtumisvaaran Fidget toy advent calendar -joulukalenterin 16. joulukuuta luukun yllätyksessä. Huomisen luukun sisältä löytyvä yllätyslelu on pakattu pallon muotoiseen avattavaan kapseliin. Kapselipallo voi aiheuttaa tukehtumisvaaraa kaikenikäisille lapsille, jos lapsi avaa sen suullaan, varoittaa Tukes tiedotteessaan.

Kalenteri on ollut myynnissä pääasiassa kivijalkamyymälöissä eripuolilla Suomea, kertoo kalenterin maahantuoja Happy Orange.

Tukesin tiedotteessa korostetaan, ettei lapsen saa antaa avata huomista luukkua yksin. Lisäksi kapselipallo tulee poistaa lapsen saatavilta.

– Tukehtumisvaara koskee vain kapselipalloa, ei sen sisällä olevaa lelua, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Johanna Rajasärkkä.

Hänen mukaansa kapselipallon puolikas voi auetessaan sinkoutua nielun perälle ja kokonsa puolesta jäädä sinne jumiin tukkien hengitystiet.

– Koska kapselin reunat ovat lyhyet, voi siitä olla vaikea saada otetta. Kapseli voi työntyä yrityksissä vain pidemmälle eikä hengitysteitä saada avattua, Rajasärkkä selvittää.