Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Parin kympin" jalkalamppu myytiin lopulta 2000 eurolla – Kierrätyskaupasta voi tehdä huippulöytöjä: vakiokävijä vinkkaa keinon

Ympäristö: Kierrätyskeskuksessa ollaan iloisia, jos joku tekee huippulöydön.

– Katsopa tätä! Hinta on 20 euroa ja hana on uudenveroinen. Tästä pitäisi maksaa ehkä pari sataa euroa uutena, sanoo Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksessa löytöään esittelevä mies.

Kierrätyskeskuksen vakioasiakkaaksi itseään kuvaileva herra ei halua nimeään lehtijuttuun. Hänellä on kuitenkin vinkki kaikille niille, jotka hämmästelevät, miten tavarapaljoudesta voi tehdä huippulöytöjä.

Salaisuus on tiheät käyntikerrat.

– Minä käyn täällä melkeinpä joka päivä, mies sanoo.

Kierrätyskeskuksen kenttäpäällikkö Jani Åfelt tuntee lehtiin päätyvät tarinat kalliista tuotteista, joita etenkin keräilijät bongaavat.

Åfeltia ei varsinaisesti harmita, vaikka jopa tuhansien eurojen arvoisia esineitä menee myyntiin joskus pikkurahalla.

Kannattaa tulla katsomaan, voisiko tavaran löytää käytettynä.

Kenttäpäällikkö Jani Åfelt

– Sellainen on meille oikeastaan hyvää mainosta. Meistä on myös hienoa, että asiakkaat tekevät löytöjä, Åfelt sanoo.

Tietenkään kierrätyskeskuksen tarkoituksena ei ole myydä esimerkiksi muodikasta design-lasia pilkkahintaan. Koska tavaroita tulee sisään päivittäin tuhatmäärin, tulee hinnoittelussa kuitenkin joskus väistämättä virheitä.

– Eräs hinnoittelijamme näytti minulle kerran jalkalamppua ja pyysi arvioimaan hintaa. Sanoin, että parikymppiä, vaikka arvelin, että voisi olla enemmänkin. Lamppu myytiin lopulta verkkokaupassa yli 2 000 eurolla, Åfelt kertoo.

Näin joulun alla kierrätyskeskuksessa on tarjolla monenlaisia koriste-esineitä, ja kysyntää on esimerkiksi tekokuusille. Pyhien jälkeen koristeita palautuu lahjoituksina.

Yhä useampi ostaa myös joululahjoja käytettynä. Niihin liitetty häpeä on haihtunut sitä mukaa, kun ajatus luonnonvarojen säästämisestä on yleistynyt.

Oikeastaan kierrätyskeskuksessa joulu on melkeinpä joka päivä. Tavallinen asiakas voi säästää sievoisia summia hankkimalla vaatteita, kirjoja, huonekaluja ja käyttötavaroita kuten astioita tai urheiluvälineitä ja pyöriä käytettyinä.

Åfeltin mukaan nämä ovat myös kierrätyskeskuksen suosituimmat tuoteryhmät.

– Jos harkitsee jotain ostosta, kannattaa ensin tulla katsomaan, voisiko tavaran löytää käytettynä, Åfelt sanoo.

Hyvää mieltä saa puolestaan lahjoittamalla myyntiin tavaraa tietäen, että yhden romu voi olla toisen aarre.

Joulun jälkeenkin hyörinää riittää.

– Vilkkaimmat hetket ovat kuun puoliväli ja loppukuu. Siihen vaikuttavat muutto- ja palkkapäivät, Åfelt summaa.