Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pizzeriataustasta tylytetty ja Michelin-ravintolaan päätynyt kokki Kozeen Shiwan, 32, sanoo, että koskaan ei pidä lannistua: "Jos haluat olla rokkistara, käyttäydy sen mukaan"

Kokki: Vaikeista oloista tullut Kozeen Shiwan, 32, kannustaa ihmisiö uskomaan itseensä.

Keittiömestari ja kokki Kozeen Shiwan, 32, on elementissään kuvauspaikkana toimivan Skannon showroomin vaaleanpunaisella kukkatuolilla Erottajalla. Pään yläpuolella roikkuu erikoinen näky pieniä kukkakimppuja. Seinät ovat imelän vaaleanpunaiset. Kaunis ja hieman erikoinenkin ympäristö inspiroi entisestään puhumaan itsestään ja siitä, miten tähän päivään on tultu.

Shiwanin intohimona ovat ruoka, mutta myös vaatteet, design ja kaikki kaunis.

– Rakastan kaikkea tällaista, mies katselee ympärilleen ja repeää laulavaan nauruunsa.

Miehen kädet käyvät vimmatusti, puhe on nopeaa. Tavaramerkiksi nousseet kultahampaat vilahtelevat puheen lomassa.

Itsenäisyyspäivänä Linnan juhlien jatkojen tv-lähetyksessä suolataikinassa kypsennetyillä perunoillaan ja visuaalisilla ruoillaan ihastuttanut Shiwan sanoo, että nyt on hänen aikansa saada toteuttaa unelmiaan.

– Olen pienestä pitäen unelmoinut paljon. Olen elänyt myös sellaisia aikoja, kun perheellämme ei ollut rahaa edes ruokaan, sanoo kohta kymmenen vuotta sitten kokiksi valmistunut mies.

Hän on saanut työskennellä lukuisissa Helsingin huippuravintoloissa ja Michelin-tähden ravintoloissa myös maailmalla, voittanut kokkikilpailun Euroopassa ja pitänyt pop up -illallisia Hong Kongissa.

Kaikki alkoi lahtelaisesta pizzeriasta 1990-luvun lopulla. Urakiito lyhyessä ajassa on ollut huikea. Kaiken takana on ollut järkkymätön päättäväisyys omaan tekemiseen.

– Alkuun minulle sanottiin, että sinulla on vaan pizzeriakokemusta. Itse sanon, että koskaan ei pidä lannistua. Minulle mikään ei ole tullut ilmaiseksi. Olen tehnyt asioiden eteen töitä, toteaa julkkiskokki.

Shiwan syntyi Irakissa vuonna 1989. Perhe joutui muuttamaan 1990-luvulla toimittajaisän työn takia turvapaikanhakijana Turkin kautta Suomeen.

– Kranaatti lensi Irakissa pihaamme. Se oli viimeinen niitti. Myimme kaiken omaisuuden, jotta saimme rahaa hankkia passit, joilla pääsimme maasta pois. Se oli vanhempieni valinta.

Perhe päätyi marraskuussa vuonna 1998 Lahteen. Shiwan oli 9-vuotias.

– Siitä se elämä sitten lähti. Menimme sisarusteni kanssa maahanmuuttajaluokille opiskelemaan suomen kieltä.

Seitsemän kuukauden kuluttua Shiwan ja kolme sisarusta laitettiin jo normiluokille. Shiwanille koulunkäynti ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Minulla oli meistä vaikeinta. En oppinut kieltä hyvin ja minua siirreltiin eri kouluihin. Lopulta opin kielen sisaruksistani parhaiten, sanoo täydellistä suomea puhuva Shiwan.

Shiwan haluaa esimerkillään sanoa, että vaikka välillä olisi vaikeaa, aina kannattaa yrittää ja uskoa itseensä.

– Lapsuuteni oli rankka. Puhun näistä asioista sen takia, että ihmiset tajuavat, että aina ei välttämättä ole helppoa.

Kokin ammattiin Shiwan ei päätynyt sattumalta. Ruoka on aina ollut elämässä vahvasti läsnä.

– Olen pienestä pitäen rakastanut syödä herkullisia ruokia. Aina kun pääsin mummolaan, se oli ihan luksusta. Mummo teki hyvää ruokaa. Kaikki asuivat samassa talossa. Sisällä oli välillä yhtä aikaa 20–30 ihmistä. Silloin oli menoa ja meininkiä, mies muistelee.

Mallia kovaan työntekoon Shiwan sanoo ottaneensa erityisesti kahdelta enoltaan, jotka muuttivat Irakista Heinolaan.

– Toinen eno meni pizzeriaan töihin ja omisti sen kahden vuoden kuluttua. Toisella sama juttu. Opin heiltä, että työtä tekemällä saa rahaa. Heidän esimerkkinsä on inspiroinut minua.

Mutta entä miehen jo tavaramerkiksikin muodostuneet kultahampaat?

– Nämä ovat osa minua. Olen laittanut ne itseäni varten ja haaveillut niistä siitä asti, kun olin 6-vuotias.

Hammaskuoret eli grillsit olivat lahja itselle 30-vuotissyntymäpäivänä. Mallia hampaisiin Shiwan sanoo ottaneensa rap-artisti Lil Waynelta.

Shiwanin puheessa on paljon rap-piireistä tuttua asennetta. Omia saavutuksia on turha vähätellä. Jos on hyvä jossakin asiassa, sen voi sanoa ääneen.

– Ajattelen, että olen tässä hommassa paras, eikä se ole keneltäkään pois. Se on sama, jos haluat olla rokkistara. Sitten sinun täytyy ruveta käyttäytymään niin. Sen jälkeen muutkin alkavat ajatella samalla tavalla.

Shiwan sanoo, ettei ymmärrä kateutta.

– En osaa olla kateellinen. Jos naapurin ravintola menestyy, se on hyvä asia. Se laittaa minutkin puskemaan eteenpäin.

Tällä hetkellä Shiwanin puhelin soi tiuhaan. Haastattelupyyntöjä ja työkeikkoja satelee. Shiwan nauttii saamastaan huomiosta.

Ensi vuonna suunnitelmissa on oman ravintolan perustaminen Helsinkiin. Myös muoti ja design kiinnostavat. Kovasti työtä tekemällä mitä tahansa saattaa vielä tapahtua.