Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Citymarket-kauppias: "Koronan kotitestejä myydään nyt satoja päivässä" – Näin S-ryhmä ja Lidl varautuvat kysyntäpiikkiin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) suosittelee koronan kotitestiä kaksi kertaa rokotetuille, mikä lisää entisestään testien kysyntää. Kotona tehtävien koronatestien kysyntä ponkaisi kasvuun kuitenkin jo joulukuun alussa.

Vantaan Koivukylän K-citymarketin kauppias Janne Rinne muistelee, että testien myynti alkoi kasvaa, kun joku Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija suositteli niiden käyttöä. Silloin Citymarketiin tilattiin heti lisää testejä.

– Varauduimme siihen, että kohta testit ovat kaikkialta loppu. 

Myyntivauhti on vain kiihtynyt juhlakauden edetessä.

– Kotitestejä menee satoja päivittäin, Rinne sanoo.

Mutta Citymarketissa testejä on riittänyt.

– Hyvin on hyllyssä tavaraa. Mutta jos myynti moninkertaistuu, niin sitten saatavuus saattaa hetkellisesti hankaloitua.

Myyrmäen apteekin apteekkari Juhani Nikunen kertoo, että kotitestien kysyntä alkoi kasvaa heti joulukuun alussa. Hän arvelee, että pikkujoulut ja joulu ovat lisänneet ihmisten tarvetta saada testattu itsensä ennen juhlia.

– Sitä on ihan fiksu käyttää, kunhan huomioi testeihin liittyvät rajoitteet, kuten sen, ettei mikään testi ole 100-prosenttisen varma, Nikunen sanoo.

Hurjimpina päivinä testejä on mennyt päivän aikana yli sata, mutta tavallisemmin useita kymmeniä.

Suuri kysyntä on tuonut kotitestien saatavuuteen hankaluuksia ja katkoksia. Nikunen kertoo, että Myyrmäen apteekki käyttää muutamaa lääketukkua ja niistä on hankittu useiden eri merkkien testejä, jotta tuotteita on saatu hyllyyn. Viime viikonlopun aikana apteekin kaikki testit myytiin tilapäisesti loppuun.

Myös HOK-Elannon myymälöissä eli Prismoissa, S-Marketeissa ja Alepoissa pikatestien myynti on kasvanut huomattavasti viime viikkojen aikana.

– Suurin myyntipiikki oli viime viikolla, toimialajohtaja Lassi Juntunen kertoo.

– Testien saatavuus on tähän asti ollut pääsääntöisesti hyvä, mutta kiihtyneen kysynnän takia joissain myymälöissä on hetkellisesti tuotteen kohdalla hyllyssä tyhjää. Tällainen tilanne on ollut muun muassa menneenä viikonloppuna suuren kysyntäpiikin vuoksi.

Lidl alkoi myydä kotitestejä toukokuussa tänä vuonna ja niitä on myyty melko tasaisesti. Selkeä kysyntäpiikki tuli touko-kesäkuussa muun muassa valmistujaisjuhlien aikaan. Yksittäisistä myymälöistä kotitestit ovat voineet olla tilapäisesti loppu.

– Joulun lähestyessä olemme varautuneet kysyntään ja testejä on hyvin saatavilla, vakuuttaa Lidlin kampanjointiosaston päällikkö Meri Aalto.