Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkien 5–11-vuotiaiden koronarokotus voi alkaa – "Ei saa hidastaa tehosterokotusten antamista"

Tästä lähtien koronarokotuksia voidaan antaa myös kaikille 5–11-vuotiaille. Tähän asti koronarokotusta on tarjottu tämän ikäisistä vain heille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL kuitenkin korostaa tiedotteessaan, että kaikkien 5–11-vuotiaiden rokottamisen aloittaminen ei saa hidastaa tehosteannosten antamista vakavan koronavirustaudin riskiryhmille.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista. Ne päättävät, miten lasten rokotukset käytännössä järjestetään. Rokotuksia voidaan antaa esimerkiksi kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa rokotetaan muutakin väestöä rokotetaan.

Tiedotteessa todetaan, että useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat tiedotteen mukaan harvinaisia. Vain hyvin pieni osa sairastuneista lapsista on saanut sairaalahoitoon johtavan vakavamman taudinkuvan.

Joulukuun 12. päivään mennessä koronan vuoksi sairaalahoitoon oli Suomessa joutunut 5–11-vuotiaita lapsia yhteensä 29. Yksi heistä oli joutunut tehohoitoon.

Koronarokotteet ovat tiedotteen mukaan lapsilla yhtä tehokkaita kuin terveillä aikuisilla. Niiden turvallisuudesta 5–11-vuotiailla on saatu seurantatietoja erityisesti Yhdysvalloista.

THL:n tiedotteen mukaan esimerkiksi harvinaisen sydänpussin ja sydänlihaksen tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi tapaus miljoonaa rokoteannosta kohti. Se on vähemmän kuin tätä vanhemmissa ikäryhmissä.

Rokotuksia voidaan tarjota kaikille 5–11-vuotiaille, koska valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetustaan.