Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tulee varoitus asuntovelallisille, jokaisen syytä varautua – Tässä on vinkki, joka voi pelastaa taloutesi

Tärkein vinkki asunnonomistajalle ensi vuodelle on, että on hyvä suojata taloutensa ajoissa koronnousulta.

Näin tiedottavat Sp-Koti ja Nooa Säästöpankki, joiden mukaan markkinan tasaantuminen on alkanut jo näkyä muun muassa vuokramarkkinoilla vapaiden vuokra 2 asuntojen selvänä lisääntymisenä.

– Inflaatio on kiihtynyt nopeasti, ja ilmassa on myös kasvavaa jännitystä korkojen nousun suhteen, Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti sanoo tiedotteessa.

Oman talouden suunnittelussa on osattava ennakoida nousevien kustannusten vaikutus omaan maksukykyyn.

– Uusista asuntolainoista isoon osaan otetaan nyt korkosuojaus.

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoiden lähes vuoden kestänyt ennätyksellisen hurja kauppabuumi on ohi, Sp-Kodin ja Nooa Säästöpankin tiedotteessa arvioidaan.

Uskon positiivisen vireen jatkuvan.

Esa Jäntti

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tehdään nyt asuntokauppoja samaan tahtiin kuin ennen koronapandemiaa normaalissa asuntomarkkinatilanteessa.

Lisäksi tiedotteessa huomautetaan, että tarjonnan vähäisyys on yhä iso haaste pääkaupunkiseudulla.

– Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla ollaan palattu koronapandemiaa edeltäneeseen normaaliin markkinatilanteeseen, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ilmoittaa tiedotteessa.

– Vaikka kauppamäärät ovat marraskuussa laskeneet vuodentakaisesta Espoossa 14,7 prosenttia, Helsingissä 5,5 prosenttia ja Vantaalla 2,8 prosenttia, ollaan pääkaupunkiseudulla yhä 10 prosenttia plussalla viiden vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

Helsinkiläiset muuttavat tällä hetkellä enemmän kaupungista pois kuin kaupungin sisällä.

– Uusien asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet Espoossa tämän vuoden tammi–marraskuun aikana 35,6 prosenttia. Vantaallakin kauppamäärät ovat kasvaneet 31,9 prosenttia, kun taas Helsingissä uusia asuntoja on myyty vain 7,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020, Rantanen kertoo tiedotteessa.

Vaikka vauhti tasaantuu, asunnot käyvät hyvin kaupaksi ensi vuonnakin, Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti pohtii tiedotteessa:

– Uskon positiivisen vireen jatkuvan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla kovimman buumin rauhoittumisesta ja koronapandemian jatkumisesta huolimatta.

Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva ja franchising-pohjalta toimiva kiinteistövälitysketju.

Nooa Säästöpankki on Säästöpankkiryhmään kuuluva pankki.