Suomalaisia on kannustettava työntekoon heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tällä tavalla työttömät tarttuvat nykyistä nopeammin työtilaisuuksiin.
Tämän näkemyksen tuo esille Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen tuoreessa blogissaan.
– Työttömyys näyttää vähenevän hyvin nopeasti ja myös pitkäaikaistyöttömyys on jo kääntynyt laskuun. Samalla työllisyysaste on noussut nopeasti korkeimpaan lukemaansa 30 vuoteen 72,8 prosenttiin, Kurronen kirjoittaa.
Ekonomisti painottaa, että tätä positiivista kehitystä on syytä vauhdittaa eri tavoin.
Lisäksi EVA:n tiedotteessa kerrotaan, että eläkkeelle siirryttiin viime vuonna viisi kuukautta myöhemmin kuin vuonna 2019.
– Hallituksen päätös lakkauttaa eläkeputki todennäköisesti nostaa edelleen yli 60-vuotiaiden työllisyysastetta tulevina vuosina, Sanna Kurronen arvioi EVA:n sivuilla julkaistussa blogissaan.
Työttömyys näyttää vähenevän hyvin nopeasti.
Sanna Kurronen
Vieläkin lisää on tehtävissä työllisyyden edistämiseksi Kurrosen mukaan.
– Varhaisen eläköitymisen reittejä, kuten ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ketjuttamista, on syytä tilkitä.
EVA tiedottaa ekonomistinsa arvioivan, että koronaviruspandemian aiheuttamat muutokset työelämässä sekä talouden toipumisesta seuranneet työvoiman saatavuusongelmat mahdollistavat tuottavuuden nousua ja pidempiä työuria.
Paikallisen sopimisen edistäminen olisi nyt hyväksi Suomen taloudelle.
– Mikäli työtapoja onnistutaan tehostamaan paikallisella sopimisella, myös vaimeana kehittynyt työn tuottavuus voi saada kasvusysäyksen, Kurronen kirjoittaa.
EVA:n jäsenet ovat Elinkeinoelämän Keskusliitto, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton -säätiö, Finanssiala, Kaupan Liitto, Metsäteollisuus sekä Teknologiateollisuus.