Valofestivaali Lux Helsinki alkaa, rajoitukset vaikuttavat ohjelmistoon – teoksia Kannelmäessä ja Vuosaaressa asti

Lux Helsinki -valofestivaali järjestetään 5.–9. tammikuuta. Teosten sijoituspaikat ovat laajasti ympäri kaupunkia.

Terveysturvallisuus otettiin tapahtuman suunnittelussa huomioon alusta asti ja esimerkiksi dramaturgisesti etenevästä reitistä luovuttiin, jotta yleisö jakautuisi tasaisemmin eri teoksille.

Heikentyneeseen koronatilanteeseen reagoidaan kuitenkin vielä viime hetken ohjelmamuutoksilla, joilla varmistetaan mahdollisuus turvavälien säilyttämiseen yleisössä, kerrotaan Helsingin tapahtumasäätiöstä.

Osa jo julkistetuista teoksista on niin yksityiskohtaisia, ettei niitä ole mahdollista kokea riittävän etäältä, ja ne joudutaan valitettavasti perumaan. Perutut teokset ovat Ylen Suurkaupungin kasvot, Lux Architecture: Uimastadion, Tommi Musturin Deep Show, Lyhtypuisto, Eetu Huhtalan Toinen ja Ville MJ Hyvösen Fragments.

Myös valotaiteen ammattilaisille suunnattu Symposium ja osa oheisohjelmasta on peruttu. Päivitettyyn ohjelmaan voi tutustua Lux Helsingin verkkosivuilla.

Italialaisen fuse*:n Falin Mynd -installaatio sekä Ainu Palmun Pink Caravan siirtyvät Suvilahteen ja brittiläisen Kathy Hinden Chirp & Drift -teos Mustikkamaalle. Avarammissa ympäristöissä teokset ovat katsottavissa kauempaa, jolloin turvavälit on mahdollista säilyttää.

– Kaikista vaihtoehdoista Luxin tekeminen teosten turvaväleillä on lopulta paras. Suuri määrä taiteilijoiden ja tuotannon työtä muuttuu turhaksi, mutta vielä paljon suurempi määrä todeksi. Helsinki on vuoden tauon jälkeen taas maailman valotaiteen pääkaupunki, Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sanoo tiedotteessa.

Teoksia on muun muassa keskustassa, Töölössä, Alppipuistossa, Sörnäisissä, Mustikkamaalla, Kannelmäessä, Itäkeskuksessa sekä Vuosaaressa

– Tällä kertaa kaikkiin teoksiin tutustuminen edellyttää kävijältä hiukan seikkailumieltä. Mutta missäpä sitä mieluummin seikkailisi kuin Stadissa, Nikula jatkaa.

Yleisöä pyydetään saapumaan valoteoksille vain terveenä ja turvavälit muihin seurueisiin säilyttäen.

Maskin käyttö ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on suositeltavaa. Tapahtuman sosiaalisen median kanavilla jaetaan kuvia teoksista. Myös yleisöä kannustetaan jakamaan omia kuviaan Lux Helsingistä tunnisteella #luxhelsinki.

Lux Helsinki järjestetään 5.–9. tammikuuta kello 17–22. Lux Aamu valaisee teokset 1, 10, 15, 16, 17 ja 18 myös perjantaina 7. tammikuuta kello 7–9.

Tapahtuman järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kuraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut