Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni helsinkiläinen välttelee kauppareissuja päivisin – "Asioin marketeissa mieluiten iltayöllä"

Myllypurossa asuva Kari Hyvärinen on vannoutunut kaupassakävijä öisin. Hänen työvuoronsa autonkuljettajana päättyy yleensä aamuneljältä ja sen jälkeen on vuorossa käynti Itäkeskuksen Prismaan. Nyt kello on 22.30 ja Hyvärinen on omien sanojensa mukaan poikkeukselliseen aikaan ostoksilla.

– Aamuyö on minulle paras aika. Sen jälkeen pääsen nukkumaan, eikä kauppareissuja tarvitse enää miettiä, Hyvärinen kertoo.

Eastonin Citymarketissa asioiva Sara Hietala pitää puolestaan iltakymmentä sopivana ajankohtana ruokaostoksille.

– Iltayöstä marketeissa on tilaa liikkua, eikä tarvitse seistä kassajonoissa. Nytkin olen tullut hakemaan huomisen ruokatarpeita, Hietala kertoo.

– Yöllä myyjiä on kyllä vähemmän kuin päivällä, mutta en oikeastaan kaipaa heitä, vaan löydän tuotteet hyllystä itsekin.

Hietala ja Hyvärinen eivät ole kauppatottumuksineen suinkaan yksin.

Öiseen aikaan tapahtuva kaupankäynti Itä-Helsingin suurissa marketeissa on muutamassa vuodessa vakiinnuttanut asemansa ja asiakaskunta on muotoutunut luontevasti helsinkiläisten oman vuorokausirytmin mukaan.

– Myöhäisilta puoleenyöhön saakka on elintarvikeostosten suhteen sesonkiaikaa, kun taas kello 01–03 on huomattavasti hiljaisempaa, kertoo Eastonin K-Citymarketin kauppias Mika Timonen.

– Sitten aamuneljästä lähtien alkaa taas vilkastua, kun varsinkin vuoro- ja keikkatyöläiset tulevat silloin ostoksille. Öisten asiakkaiden joukossa on esimerkiksi Vuosaaren sataman työntekijöitä, Timonen kertoo.

Vaikka aamuyöstä kaupoissa olisikin verraten vähän asiakkaita, 24/7-myymälät eivät silloinkaan nuku.

Citymarketiin saapuu kaiken aikaa elintarvikekuormia, mutta niitä puretaan vasta aamukuuden jälkeen, kun myyjien yövuoro loppuu.

– Emme ole lähteneet siihen, että kuormia purettaisiin ja hyllytettäisiin yövuorossa, Timonen mainitsee.

Koska öiseen aikaan myymälöissä on verraten vähän asiakkaita, silloin on hyvä hetki myös siivota lattioita.

Ympäri vuorokauden auki olevien kauppojen joukkoon kuuluu myös Itäkeskuksen Prisma.

– Kaikista asiakkaista noin viisi prosenttia käy meillä öisin. Määrä on pysynyt suhteellisen vakiona, joskin sesonkiaikoina luku jopa kaksinkertaistuu. Näin kävi esimerkiksi jouluviikolla, kertoo Itäkeskuksen Prisman johtaja Juha Itkonen.

Myymälässä asioi joulun alla joka yö keskimäärin lähes tuhat asiakasta, kun normaaliaikaan heitä on viitisensataa.

Asiakkaiden joukkoon mahtuu kaikenikäistä väkeä, joskin yksi ryhmä loistaa poissaolollaan.

– Lapsiperheet ovat yöasiakkaina varsin harvinaisia. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, koska silloin lapset ovat nukkumassa.