Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki valmistautuu varasairaalan käyttöönottoon ja nostaa valmiustasoaan – virustilanne huonontunut rajusti

Helsingin koronavirustilanne on huonontunut voimakkaasti. Koronatartuntojen määrä kasvaa Helsingissä edelleen erittäin nopeasti.

Koronatartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa, ja helsinkiläisiä ja kaupungissa muuten asioivia kehotetaankin huolelliseen maskinkäyttöön sekä välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja.

Edellisten seitsemän päivän aikana Helsingissä on raportoitu yli 10 000 uutta tartuntaa. Paljon koronatartuntoja jää myös toteamatta.

Tartuntamäärät ovat kasvaneet nopeasti kiihtyvään tahtiin joulukuun alusta alkaen etenkin herkästi tarttuvan omikronvirusmuunnoksen takia.

Helsingin kaupungin sairaaloissa koronapotilaita on jo 70 ja määrä kasvaa nopeasti. Helsinkiläisiä koronapotilaita hoidetaan myös Husinn sairaaloissa, ja helsinkiläisten koronatartunnan vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrä on tällä hetkellä yhteensä lähes 100. Luku on kaksinkertaistunut kahden viikon takaisesta, eikä se sisällä esimerkiksi hoivapalveluissa tai kaupungin sairaaloissa jo muusta syystä olevia ja hoidon aikana koronatartunnan saaneita.

Koronatilanteen takia koko kaupunki nostaa valmiuttaan tehostettuun valmiuteen, jotta tarvittavia resursseja saadaan tarpeen mukaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön.

Tehostettu valmius puretaan heti tilanteen salliessa. Tällä hetkellä koronakriisi kuormittaa kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakykyä niin merkittävästi, että nykyiset sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarat eivät yksin riitä.

Sosiaali- ja terveystoimiala on päättänyt aloittaa Herttoniemen varasairaalan käyttöönoton valmistelun välittömästi. Herttoniemen varasairaalaan valmistellaan 50 sairaansijaa. Helsinki varautuu kaupungin työntekijöiden henkilöstösiirtoihin sairaalahoidon turvaamiseksi.

Helsinki joutuu myös rajoittamaan kiireettömien sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamista, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään.

Kaupungilla on normaalitilanteessa vallitsevan perusvalmiuden lisäksi kolme valmiustasoa: johtamisvalmius, tehostettu valmius ja täysvalmius.