Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sabir ja Sara rakentavat myymäläketjua, joka on kuin Lidlin etnoversio – ottivat viimeisimpänä haltuun Tokmannilta vapautuneen tilan: "Sijainti on tärkein"

Yritys: Puhoksessa kilpailu oli liian kovaa, joten ensimmäinen Yalla syntyi Vantaalle. Nyt Sara ja Sabir rakentavat myymäläketjua, joka olisi kuin Lidlin etnoversio.

Teini-ikäistä Sabir Mohammadia harmitti, kun perheen piti lähteä Karjaalta Helsinkiin asti ostamaan etnistä ruokaa.

– Sanoin isälle, että miksi ei avata omaa kauppaa Karjaalle, Mohammadi, 39, muistelee.

Idean toteuttaminen tuntui silloin liian hankalalta, mutta ajatus omasta elintarvikemyymälästä jäi kytemään hänen mieleensä. Nyt vantaalaisella Mohammadilla on vaimonsa Sara Al-Zankanahin, 35, kanssa yhteinen yritys Minara Oy ja kolme Yalla-nimistä elintarvikemyymälää. Yksi sijaitsee Helsingissä, kaksi Vantaalla.

Ensimmäinen Yalla avattiin Koivukylän ostarille loppuvuonna 2018 ja siitä runsaan vuoden kuluttua toinen myymälä kauppakeskus Columbukseen Vuosaareen.

Uusin ja pinta-alaltaan suurin, yli 1 500 neliön Yalla avattiin Myyrmäkeen Isomyyrin kauppakeskukseen viime elokuussa. Tiloissa toimi aiemmin Tokmanni.

Yalla on ylenpalttinen runsaudensarvi elintarvikkeita maailman eri kolkilta. Ruokaa on hyllyissä metrikaupalla ja eri tuotteita useita tuhansia.

Myymälässä on myös lihatiski, josta saa tavalliselle jauhelihan kuluttajalle vieraampiakin aineksia. On naudan mahalaukkua, munuaisia, keuhkoja, kiveksiä, maksaa ja kieltä, Al-Zankanah luettelee.

– Joskus on lampaan päätäkin, mutta se on pakasteena, hän jatkaa.

Halal-tapaan teurastetusta naudasta käytetään käytännössä kaikki, kun myös luita myydään.

– Aasialaiset ravintolat tekevät luista pho-keittoa, Al-Zankanah tietää.

Mohammadi sanoo, että kokonaisia nautoja kuluu viikossa noin 12 kappaleita. Liha tulee Latviasta ja sen välittää heille suomalainen toimittaja. Karitsanliha on kotimaista.

Vihannekset ja juurekset, kuten kassavaa eli maniokkia ja taroa, Yalla hankkii Hollannin kautta. Siten selviää vähemmällä paperisodalla kuin jos toimisi itse maahantuojana.

Ennen ensimmäisen Yallan perustamista Mohammadi opiskeli it-alaa, mutta vaihtoi tradenomiopintoihin Haaga-Heliassa. Hän toimi myös autopesula- ja siivousyrittäjänä, mutta lopulta ruokabisnes vei voiton. Hän perusti pienen itämaisen kaupan Puotinharjun Puhokseen 2014.

Puhoksen ostoskeskuksessa on useita etnisiä ruokakauppoja ja kilpailu on kovaa. Kun Koivukylän ostarilta löytyi liikepaikka Mohammadi myi Puhoksen liikkeen isoveljelleen ja perusti Al-Zankanahin kanssa ensimmäisen Yallan.

Pariskunta oli huomannut monen etnisen myymälän korkean hintatason, ja he päättivät kilpailla edullisilla hinnoilla. Kate on silloin pienempi, mutta myyntimäärät ovat isoja.

Mohammadilla ja Al-Zankanahilla on suunnitelma perustaa lisää Yalla-kauppoja. Hyvää liikepaikkaa etsitään Tikkurilasta, mutta myös Espoosta ja Tampereelta.

– Sijainti on kaikkein tärkein, Al-Zankanah sanoo.

”Etno-Lidlin” ei kannata sijaita luksusasuinalueella.

Myyrmäen Yallassa on myös kahvio ja paistopiste, jossa leipuri Himdad Rashid leipoo ja paistaa naanleivät.

Baklavat saadaan Suomesta, mutta muut tuotteet tulevat ulkomailta raakapakasteina paistettaviksi.

Ihan tällaisesta supermyymälästä Sabir Mohammadi ei osannut edes haaveilla nuorena poikana.