Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin hurjasti sähkön hinnannousu koettelee suomalaisia: sähköön jopa +1 000 euroa enemmän vuodessa – Tällaisia sopimuksia sähköyhtiöt nyt tarjoavat

Tuhannet suomalaiset ovat viime kuukausina joutuneet ikävään tilanteeseen, kun kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus on päättynyt. Näillä kotitalouksilla sähkön hinnannousu nimittäin todella tuntuu kukkarossa, kerrotaan sähköyhtiöistä.

– Jos ajatellaan 2 vuoden määräaikaisten sopimusten hintojen muutoksia suurin piirtein tämän hetken ja kahden vuoden takaisen tilanteen välillä, kerrostaloasujalla kustannukset ovat nousseet 100–200 euroa vuodessa ja omakotiasujalla 400–1 000 euroa vuodessa, kertoo liiketoimintajohtaja Tuomas Yrttiaho Fortumin asiakasratkaisuista.

Oomista puolestaan kerrotaan, että keskimäärin sähkölasku on kallistunut kerrostaloasukkailla 6–7 euroa kuukaudessa ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvilla 60–70 euroa kuukaudessa.

Kyyti on ollut kylmää myös niille, jotka ovat koko ajan ostaneet pörssihintaista sähköä.

– Jos verrataan joulukuun hintoja vuoden takaiseen, sähkön lasku on helposti kolmenkertaistunut pörssisähköasiakkailla. Yksiössä asuvalle kaukolämmöllä lämmitettävälle kerrostalossa puhutaan joistakin kympeistä, kun sähkölämmitteisessä ok-talossa laskussa voi olla useampi satanen lisää maksettavaa, kertoo myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa Helenistä.

Pörssisähköasiakkaiden sähköhinta mukailee niin sanottua spot-hintaa, joka vaihtelee tunneittain. Joulukuussa 2020 spot-hinta oli 3,95 senttiä kilowattitunnilta, kun viime joulukuun hinta oli peräti 19,33 senttiä.

– Tämä on lähes viisinkertainen hinta, toteaa toimitusjohtaja Otto Savasti Lumo Energialta.

Sähkön hinnoista kysyttiin sähköpostitse näiltä neljältä sähköyhtiöltä.

Pörssisähköä ostaa Fortumin mukaan alle 10 prosentilla suomalaisista.

Pörssihinta on kuitenkin vaikuttanut myös niihin, jotka haluavat uusia turvallisemman kiinteähintaisen sopimuksen: hinta on nyt tuntuvasti kovempi kuin edellistä sopimusta allekirjoittaessa.

– Suosittelemme silti varsinkin omakotiasukkaille kiinteähintaisen sopimuksen tekemistä, jotta pörssisähkön hinnan vaihtelut eivät vaikuta ikävästi sähkölaskuun, Lumon Otto Savasti kommentoi.

Yle: Pörssisähkö on nyt ennätyskallista – "Ei kannata laittaa sähkökiuasta lämpiämään"

Kaikki sähköyhtiöt eivät tällä hetkellä tarjoa kiinteähintaista sähkösopimusta, kyselystä selviää.

– Poikkeavasta sähkön markkinatilanteesta johtuen tarjoamme uusia määräaikaisia ja kiinteähintaisia sopimuksia 1.4.2022 alkaen, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Oksanen Oomista.

Kolme muuta vastaajaa tarjoavat edelleen kiinteähintaista sopimusta.

Huhtikuuhun odottava saa kuitenkin Lumo Energialta edullisemman hinnan kuin heti sopimuksen haluava. Heti alkavalla kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella hinta on 10,49 senttiä kilowattitunnilta ja lisäksi 4,90 euron kuukausimaksu. Huhtikuun alussa alkavan määräaikaisen sopimuksen kilowattihinta on enää 7,99 senttiä ja kuukausimaksu 3,90 euroa.

Fortumin kiinteä hinta oli kyselyhetkellä (5. tammikuuta) 10,43 senttiä kilowattitunnilta, Helenin vesisähkösopimuksen 10,95 senttiä (4. tammikuuta).

Karu ennuste: sähkön hinta jää historiallisen korkeaksi, bensan pumppuhinta ponkaisee jopa 35 prosenttia – PS:n tilaama selvitys: Autoilevan pariskunnan kulut kasvaisivat yli 1 000 euroa vuodessa

Suomalaisten huolestuminen sähkön hinnasta on näkynyt sähköyhtiöiden asiakaspalvelussa: kaikkien kyselyyn vastanneiden yhtiöiden asiakkailta on tulvinut yhteydenottoja aiheesta ja monet ovat halunneet tarkistaa sopimuksiaan.

– Käymme eri vaihtoehtoja läpi asiakkaidemme kanssa ja neuvomme heitä valitsemaan aina heille sopivimman sopimusvaihtoehdon. Autamme heitä muutoinkin esimerkiksi sähkön säästämiseen liittyen, Fortumin Tuomas Yrttiaho sanoo.

Oomin Tuomas Oksanen kertoo, että asiakkaat ovat olleet huolestuneita omasta tilanteestaan ja sähkön hinnan nousun vaikutuksista omaan sähkölaskuun.

– Asiakkaita ei ole irtisanoutunut merkittävästi. Markkinatilanne koskettaa kaikkia toimijoita markkinoilla. Tilanne on todella poikkeuksellinen ja kaikin puolin haastava, Oksanen sanoo.

Helenin Anu-Elina Hintsa kertoo, että asiakkaan niin halutessa yhtiö on pystynyt vaihtamaan pörssisähkösopimuksen nopeasti toiseen sopimustyyppiin.

– Asiakkaat ymmärtävät hyvin markkinatilanteen, hän toteaa.

Asunnonomistaja! Kallis remonttilasku uhkaa EU:n vihreän kehityksen nimissä –  Satojatuhansia suomalaisia ollaan luokittelemassa pakkorakoon

Kysely: Joka toinen kannattaa ydinvoiman käytön lisäämistä – ”Suomessa kuluu juhannusyönäkin enemmän sähköä kuin ydinvoimalla pystytään tuottamaan”

Helen julkaisi kaukolämmön uudet hinnat – näin paljon lasku nousee: "Merkittävä rasite helsinkiläiselle"