Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastakaa lapset ry:lle satoi ilmoituksia lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, tutkijat kävivät läpi yli 100 000 kuvaa – Toimi näin, jos näet verkossa epäilyttävää aineistoa

Lapsiin kohdistuvasta ja seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tehtiin vajaat 3 500 ilmoitusta Pelastakaa lapset ry:n Nettivihje.fi-palveluun viime vuonna.

– Vuonna 2020 palveluun lähetettiin noin 2 700 vihjettä, järjestön Lasten suojelun ja Nettivihjepalvelun erityisasiantuntija Tanja Simola kertoo.

– Nettivihje on osa kansainvälistä INHOPE-vihjepalveluverkostoa, joka toimii lähes 50 maassa.

Yksi vihje voi sisältää kymmeniä tai jopa satoja laittomia kuvia ja videoita, jotka pystytään välittämään viranomaisille, Simola kertoo.

– Nettivihjepalvelumme on ollut toiminnassa noin 20 vuoden ajan. Kuka tahansa voi tehdä palveluumme ilmoituksen netissä näkemästään ja lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, Tanja Simola sanoo.

Tutkittavaa materiaalia voi löytyä sekä avoimesta että pimeästä verkosta.

Vähintään on hyvä ilmoittaa meille siitä.

Tanja Simola

– Kaikki laittomaan aineistoon ja toimintaan viittaava tieto välitetään Suomen viranomaisille arviointia ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

– Ulkomaisella palvelimella sijaitsevasta ja laittomaksi arvioidusta sekä lasten oikeuksia loukkaavasta materiaalista välitetään tieto sen maan INHOPE-vihjepalveluverkostoon kuuluvalle vihjepalvelulle, jossa laiton materiaali sijaitsee.

Miten on toimittava, jos näkee netissä materiaalia, jonka epäilee sisältävän lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaa?

– Siitä voi ilmoittaa suoraan poliisille. On kuitenkin selvää, että saattaa olla helpompi ilmoittaa matalan kynnyksen palveluun ja sen voi tehdä anonyymisti Nettivihjepalveluumme.

– Vähintään on hyvä ilmoittaa meille siitä.

Tanja Simola lisää, että vihjeen ilmoittamalla tilannetta voidaan parantaa. Sivuston analysoinnin jälkeen kyseinen sivusto kuvineen voidaan saada tarvittaessa poistettua, Simola painottaa.

– Jos ei tee mitään, kun epäilee, niin se on asian sivuuttamista.

Nettivihjepalvelun lisäksi Pelastakaa lapset ry on myös muilla tavoin mukana edistämässä lasten oikeuksien toteutumista verkossa.

Pelastakaa lapset ry tekee yhteistyötä Canadian Centre for Child Protection –järjestön kanssa, joka ylläpitää Project Arachnid –järjestelmää.

Järjestelmän tekoäly havaitsee lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia verkosta.

Tätä kautta Pelastakaa lapset ry kävi viime vuonna läpi yli 113 000 kuvaa tai videota, joiden epäiltiin todistavan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

– Olemme olleet mukana tässä toiminnassa jo vuodesta 2018 lähtien, Tanja Simola sanoo.

Kansainvälisestä näkökulmastakin Simola tietää, että lapsiin kohdistuvaa ja seksuaaliväkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia on valtavasti netissä.

Erityisasiantuntija Simola pitää tärkeänä, että tästä asiasta on Suomessakin puhuttu entistä enemmän.

– Tästä ilmiöstä on puhuttu enemmän ja se toivottavasti kannustaa ihmisiä puuttumaan siihen.

Näette työssänne paljon rikollista materiaalia, mikä auttaa jaksamaan vaativassa työssä, Tanja Simola?

– Kaiken toimintamme keskiössä on lasten oikeuksien toteutuminen. Lapsilla on oikeus turvalliseen kasvuun ja kehitykseen.

– Jokaisen kerran, kun lapsen oikeuksia rikotaan, haluamme puuttua siihen.