Laajasalon varikon rakentaminen tulee ajankohtaiseksi vasta 2030-luvun loppupuolella, ilmenee HKL:n laatimasta raitiotievarikoiden kehittämissuunnitelmasta, jota kaupunginhallitus käsitteli maanantaina. Kaupunginhallitus jätti asian vielä pöydälle.
Koskelan uusi varikko tullaan toteuttamaan ennen Laajasaloon suunniteltua hybridivarikkohanketta ja Töölön nykyisen varikon elinkaarta jatketaan aina 2030-luvun loppuun saakka.
Laajasalon varikon toteutuksen lykkäämistä tukee se, että Kruunusiltojen vaiheittaisen toteutuksen mukainen liikennöinti voidaan tehdyn suunnitelman perusteella käynnistää Ruskeasuon, Koskelan ja Töölön varikoiden ollessa käytössä. Laajenevan raitiotieliikenteen säilytyskapasiteetin osalta Laajasalon tai vastaavan kokoluokan varikko tulee ajankohtaiseksi 2030-luvun loppupuolella.
Koskelan toteuttaminen ennen Laajasalon varikkoa mahdollistaa myös varautumisen mahdollisiin muutoksiin, mikäli esimerkiksi vaunuhankintojen tai raitiotiehankkeiden aikataulut muuttuvat.
Laajasalon hybridivarikon kustannusarvio on "kasvanut suunnittelun edetessä ja kustannusarvio on myös huomattavan suuri varikon tarjoamaan palveluun nähden", kirjoitetaan lausuntoehdotuksesta kehittämissuunnitelmaan.
Laajasalon varikon laajuutta sekä toteutusta tuleekin tarkentaa jatkosuunnittelussa, jotta joukkoliikenteen liikennöintikustannuksia ei kasvateta tarpeettoman paljon. Useaan kertaan muuttuneisiin tilatarpeisiin sopeutuminen on lisäksi tuottanut asemakaavoitukselle runsaasti työtä ja vaikeuttanut hankkeen vuorovaikutusta asukkaiden kanssa. Toimintojen yhdistäminen tiiviissä kaupunkiympäristössä on kuitenkin hyvä tavoite. Vastaavia hankkeita varten tulisi kehittää toimiva suunnitteluprosessi sekä hallinta- ja rahoitusmalli, todetaan lausuntoehdotuksessa.
Maankäytön kehittämisen näkökulmasta päätöstä Laajasalon varikon toteuttamisesta ei kuitenkaan voi jättää odottamaan määrittelemättömäksi ajaksi.
Ratikkakorttelin alueella on kaupunkiympäristön toimialan mukaan merkittävä rakentamispotentiaali, jonka edistäminen edellyttää päätöksiä varikosta. Siksi HKL:n on yhdessä kaupunkiympäristötoimialan kanssa aloitettava selvitykset investoinneiltaan kevyemmän varikon toteuttamisesta tai varikon toteuttamatta jättämisestä. Selvityksessä on huomioitava niin maankäytön toteuttamisen näkökulma, muut suunnitteilla olevat raitiotiehankkeet kuin raitioverkon pidemmän aikajänteen laajentumismahdollisuudet Laajasalossa ja Herttoniemen alueella ja näiden vaikutukset varikkotilan tarpeeseen.
Laajasalon hybridivarikko maksaa 53 miljoonaa – hankepäätös tehdään vasta ensi vuonna
Suomen pisimmän sillan rakentaminen alkaa Helsingissä lokakuussa
Siltarahoilla saisi kaikille Kruunuvuorenrannan asukkaille HSL-liput 54 vuodeksi