Kallion kirkossa on ainutlaatuinen paikka – Vierailu voi päättyä itkuun

Uskonto: Rippituolia käytetään noin 50 kertaa vuodessa.

Kallion kirkossa voi istahtaa paikkaan, jollaista ei ole missään muussa luterilaisessa kirkossa Suomessa – rippituoliin.

Vaikka katolisissa kirkoissa rippituoli kuuluu kalustukseen, luterilaisissa kirkoissa niitä ei siis ole lainkaan. Helsingin katoliset kirkot sijaitsevat Ullanlinnassa ja Meilahdessa.

Kallion kirkon rippituoli on tehty Saksassa. Se on ollut Helsingissä säännöllisessä käytössä vuodesta 2014 lähtien.

– Mitään teologista estettä ei ole sille, etteikö rippituoleja voisi olla useammassakin kirkossa, kertoo Kallion seurakunnan kirkkoherra Riikka Reina.

– Katolisessa kirkossa ripittäytyminen käsitetään sakramentiksi, mutta ei luterilaisessa kirkossa. Korostamme yleistä, jumalanpalveluksessa tapahtuvaa rippiä, siksi luterilaisissa kirkoissa ei erillisiä rippituolejakaan ole.

– Rippituoli on meillä tavallaan muistutus ripittäytymisen mahdollisuudesta. Rippi on yksi työväline, jolla ihminen voi vapautua syyllisyydestä, Reina luonnehtii.

Kun saan kertoa syntini toiselle ihmiselle, se poistaa taakkoja.

Rippituoli on kaksiosainen: toisessa osassa istuu pappi tai seurakunnan työntekijä ja toisessa puolestaan ripittäytyjä.

Ripittäytyjä kertoo papille ne mieltään painavat asiansa, joita hän pitää synteinä. Keskustelu voidaan käydä kasvotusten tai näkösuojana toimivan ritilän lävitse.

Syntien tunnustamisen jälkeen pappi julistaa synninpäästön, mutta ripittäytymisen jälkeisiä erillisiä katumusharjoituksia ei luterilaisessa kirkossa ole käytössä.

– Rippituolia käytetään vaihtelevasti. Mitään tilastoa ei Kalliossa ole pidetty, mutta käyntikertoja on arviolta puolisensataa vuodessa, Reina kertoo.

– Aiheita, joista ripittäytyjä haluaa kertoa on paljon. Varsin moni rippi liittyy ihmissuhteisiin ja niissä epäonnistumiseen. Ihminen voi tehdä syntiä niin Jumalaa, ihmistä kuin luontoakin vastaan.

Reinan mukaan rippituoli on Kallion kirkossa hyvä ja konkreettinen muistutus siitä, että ripittäytyminen on mahdollista ja suotavaa myös luterilaisille.

– Rippi on luterilaisessa kirkossa tavallaan ’piilossa’, mikä on joskus harmittanutkin minua. Yksityiseen ripittäytymiseen on toki olemassa aivan selvä kaavakin, joka löytyy esimerkiksi virsikirjasta, Reina kertoo.

Ihmisten hädän kuunteleminen ja heidän auttamisensa on olennainen osa papin työtä.

Reina kertoo itsekin ripittäytyvänsä säännöllisesti.

– Ripin jälkeen minulla on aivan selvästi helpottunut olo. Kun saan kertoa syntini toiselle ihmiselle, se poistaa taakkoja. Helpotus on usein niin selvä, että itken, Reina myöntää.

Toisinaan käydään keskustelua siitä, onko rippisalaisuus aina ja kaikkialla rikkumaton. Reinalla on vastaus valmiina.

– Ripissä kuultuja asioita ei saa paljastaa kellekään, se on selvä.

Tilanne on kuitenkin hankala, mikäli ripin vastaanottaja saa tietoja raskaista rikoksista, esimerkiksi murhasta.

– Silloin pappi ei voi tehdä muuta kuin yrittää keskustelun avulla saada ripittäytyjän tunnustamaan rikoksensa viranomaisille.

Rippituolit kuuluvat olennaisena osana katolisiin kirkkorakennuksiin. Helsingissä on kaksi seurakuntaa, joissa molemmissa kirkoissa on rippituoli.

– Siellä voi käydä milloin tahansa, mutta yleensä varsinkin messun tai jonkun muun liturgian edellä, kertoo Katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti.

Ripittäytymisen aiheet ovat melko lailla samoja kuin Kallion luterilaisessakin seurakunnassa.

– Riiteleminen, vihanpito ja suoranainen väkivaltakin ovat aiheita, joista katolilaiset varmastikin kertovat rippitilanteissa, Tervaportti arvioi.

Katumustyöksi katolinen pappi voi määrätä ripittäytyjälle esimerkiksi Isä meidän- tai Ave Maria -rukouksia. Olennaista on, että katuu tekemiään syntejä.

Suomen ortodoksisissa kirkoissa ei sen sijaan ole lainkaan rippituoleja.

Rippikäytäntö on ortodokseilla kuitenkin olemassa – he voivat tunnustaa syntinsä ja saada ne papin avulla anteeksi esimerkiksi kirkossa jumalanpalvelusten yhteydessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut