Onko tässä Suomen tunnetuin Cadillac? Cisse Häkkiselle kuulunut kaunotar kääntää edelleen päitä maanteillä: "Tuli hankittua pari tonnia suomalaista populaarikulttuuria"

Historia: Mari ja Kari Mannisen omistama Hurriganes-Cadillac on osa suomalaista rokkihistoriaa. Kaunotar herättää edelleen vahvoja tunteita liikkuessa pitkin maanteitä.

Tämä Cadillac on erityisen tunnettu, sillä se kuului aikanaan Hurriganes-bändin basistille Cisse Häkkiselle (1951–1990).

Vuoden 1954 Cadillac saapui Suomeen muuttoautona vuonna 1963 merikapteeni Alfred Boströmin toimesta. Nuoruusvuotensa se vietti Kaliforniassa.

Bändin keulakuva Remu Aaltonen ja Cisse hankkivat auton kimpassa syksyllä 1973.

– Kauppa oli kuin arpajaisvoitto. Kuulin, että auto oli myynnissä jollain vanhalla upseerilla, ja iskettiin Cissen kanssa heti kiinni. Vein rahat myyjälle muovipussissa, ja kaupat syntyivät nopeasti. Häkkinen vähän ihmetteli mun stailia kaupantekoon. Mieletön bilika, ja saatiin se halvalla, Remu Aaltonen sanoo.

Saman vuoden lokakuussa autokaunotar siirtyi kokonaan Hurriganes-basistin omistukseen.

– Ostopäätös syntyi helposti. Kelasin, että Hurriganesin pitää liikkua Cadillacilla. Sit kun tämä auto oli viisnelonen eli samalta vuodelta kuin rock´n and rollin syntymä, Cisse Häkkinen muisteli autoa Suosikki-lehdessä.

Cadillac tuli kansalaisille tutuksi nuorisolehtien juttujen yhteydestä, lukuisilta keikkamatkoilta ja Shellin tv-mainoksesta.

Lopullisesti ajopelistä kasvoi Hurriganes-legenda, kun Risto Vuorimies kuvasi kaunottaren Roadrunner-levyn kanteen ja sinkkuihin. Tallenne oli kymmenen vuoden ajan Suomen myydyin levy yli 170 000 äänitteen määrällään.

Hurriganes-Cadillac oli alun perin väriltään kaksivärinen, kahdella eri harmaan sävyllä.

Yhdellä keikkapaikalla fanit sotkivat auton graffitein. Häkkinen maalautti sen hempeänsiniseksi vuonna 1974. Maalipinta on edelleen koskematon.

Christer Hugo ”Cisse” Häkkinen luopui autosta keväällä 1977. Syynä olivat muun muassa säilytysongelmat. Muutaman mutkan kautta Cadillac ajautui Kuopioon tunnetun tiskijukan DJ Niten omistukseen.

Legendan mukaan Hurriganes-tähti Häkkinen yritti ostaa autoa takaisin, mutta DJ Nite alias Kari Niiranen ei suostunut myymään.

Autovanhus oli pitkään palasina ja varastoituna tallissa, kunnes Niiranen möi jenkkilaivan sukulaisilleen Mari ja Kari Manniselle Otavaan syksyllä 2009.

– Tuli hankittua pari tonnia suomalaista populaarikulttuuria. Legendaarinen autovanhus oli aivan palasina, ja osia oli pakattu yli kolmeenkymmeneen pahvilaatikkoon. Näky oli surkea. Padasta lähtien kaikki oli osina, Kari Manninen toteaa.

Auton kasaaminen, remontointi ja entisöinti kestivät kolmisen vuotta. Mannisen tallissa vietettiin pitkiä iltoja.

– Onneksi auton sisäverhoilu ja maalipinta olivat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Niihin ei ole koskettu. Takapenkki oli uudelleen verhoiltu 1970-luvulla.

– Aikakauden mukaisesti kyseessä on melkoinen autojätti. Tämä oli silloin Cadillacin kansanautoversio. Ei ole sähköikkunoita tai muita hienouksia.

Pituutta on viisi ja puoli, leveyttä pari metriä. Laiva painaa 1960 kiloa, ja keulalla on 5.4-litrainen V8-moottori. Hevosvoimia on 230.

– Tällä autolla ajetaan hillitysti ja keinuen. Se suorastaan liukuu eteenpäin. Kuin istuisi mukavalla sohvalla. Museorekisteröity Cadillac kulkee maantiellä kuin juna, Manninen maistelee.

Maantieajossa auto kuluttaa 14 litraa bensaa satasella. Kaupunkipyörityksessä pyörre käy tankissa ja kulutus kasvaa.

Lokakuussa 1974 Ruskeasuolla otettiin valokuva, joka jäi pysyvästi suomalaiseen rock-historiaan – "Päällikkö Aaltonen pysyi keskellä"

Helenin Lamborghini kääntää katseita Suomessa – näin miehet reagoivat liikennevaloissa: "Ovat todella kiinnostuneita tästä laitteesta"

Juttua muokattu 4.2. klo 9.42. Lisätty kuva levyn kannesta.

Otsikko vaihdettu 4.2. klo 10.33. Cadillac tunnetaan parhaiten Cisse Häkkisen autona. Remu Aaltonen oli mukana sen ostossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut