Koronavirus vie nyt hevosia sairaalahoitoon: "Hoidosta huolimatta tautiprosessi on pitkä" – Näin talleilla pitäisi toimia

Koronavirusepidemia on kiihtynyt myös hevosilla: Hevosten koronavirustapauksia on viime viikkoina ilmennyt yhä enemmän ja yhä useampi tarvitsee Yliopistollisen hevossairaalan mukaan myös sairaalahoitoa.

– Viime talvena niitä oli jonkin verran, taidettiin puhua kymmenestä, ja edellisenä talvena otimme näytteitä yhdestä tai kahdesta. Viime talvena oli selkeästi jo jotain ja tänä talvena ripulihevosia on tullut tasaisesti. Ehkä puolet ovat koronapositiivisia ja negatiivisillakin voi silti olla korona, näyte vain on otettu väärään aikaan, kertoo eläinlääkäri Kati Niinistö.

Hevosilla on oma koronaviruksensa, joka ei tartu ihmisiin eikä muihin eläinlajeihin. Hevosten korona ei sairastuta keuhkoja vaan suoliston.

Käytännössä kaikki Viikin hevossairaalaan tuodut koronasairaat hevoset joutuvat Kati Niinistön mukaan sairaalahoitoon.

– Jos ne tulevat meille ripulin takia, kyllä ne käytännössä yleensä ovat täällä. Varsinkin muilta alueilta ne lähetetään tänne jatkohoitoon. Ne ovat täysin syömättömiä, juomattomia, kuumeisia.

Niinistö kertoo, että kovista oireista ja vakavista veren tulehdusarvoista huolimatta koronasairaat hevoset ovat olleet kohtuullisen hyväkuntoisia.

Ketään ei laiteta hengityskoneeseen.

Eläinlääkäri Kati Niinistö

– Hoidosta huolimatta tautiprosessi on pitkä, hevoset saattavat olla sairaalahoidossa viikonkin. Ne eivät ole kovin huonoja, mutta eivät ne oikein paranekaan.

Hevossairaalassa koronapotilaita hoidetaan yleensä nesteyttämällä niitä jatkuvasti suoneen.

– Jos ne lakkaavat juomasta, jollakin tavalla meidän on saatava niihin nestettä. Niiden suoli on yleensä niin huono liikkumaan, että se ei kestä nesteen laittamista (nenä-maha)letkulla.

Helsinkiläiseen eläinsairaalaan on tuotu ennätyksellinen määrä koronapositiiviseksi todettuja hevosia – "Määrä on räjähtänyt käsiin"

Pahimmillaan hevosten korona on hengenvaarallinen, mutta valtaosa tartunnan saaneista saa vain lieviä oireita tai ei oireile lainkaan. Tutkimustiedon perusteella noin joka viides viruksen saanut hevonen sairastuu kliinisesti.

Kliinisen sairauden oireita ovat kuume, väsymys, syömättömyys ja ruoansulatuskanavan oireet kuten ähky ja ripuli. Ähky on vakava ruoansulatuselimistön häiriö. Koronapotilailla on ollut myös hermostollisia oireita, mutta ne ovat selvästi harvinaisempia.

Vaikka kuume mainitaan tieteellisissä lähteissä yleisimpänä koronaoireena, hevossairaalassa hoidetuista hevosista sitä ei Kati Niinistön mukaan ole ollut kaikilla.

Ihmisten koronaan verrattuna hevosten korona on keskimäärin vähemmän ikävä tauti, Niinistö arvioi.

– Ketään ei laiteta hengityskoneeseen.

Koronaoireet kestävät keskimäärin muutamasta päivästä viikkoon. Tärkein hoito on yleinen tukihoito.

Kun hevonen on saanut koronatartunnan, se alkaa tartuttaa sitä hevossairaalan Facebook-päivityksen mukaan eteenpäin kolmen neljän päivän päästä. Tartuttavuus voi jatkua pitkäänkin, jopa 25 päivää.

– Tämä on tietyllä tavalla nouseva tauti eli meillä ei vielä ole kaikkea tietoa.

Hevosten korona voidaan todeta PCR-testillä ja tuloksen valmistuminen vie noin viikon. Testaaminen on hevoselle harmiton toimenpide, sillä testi tehdään ulosteesta.

Hevosten koronaa esiintyy ympäri Suomea.

– Ei se mikään Helsingin tauti ole, Kati Niinistö sanoo.

Ihmisten koronan kanssa hevosten viruksella on yhteistä se, että se tarttuu herkästi.

– Jos korona on tallissa, on todella vaikea ehkäistä sen leviämistä, Kati Niinistö kertoo.

Hevosten virus leviää erityisesti ulosteen sekä ulosteeseen kosketuksissa olleiden välineiden ja pintojen välityksellä. Niinistön mukaan tautia on esiintynyt myös varsin eristyneillä talleilla.

– Yksi omistaja mietti, että ainoa mistä hevonen on voinut saada tartunnan, on kun se on kävellyt tiellä, jolla muitakin hevosia liikkuu, ja nuuhkinut kakkaa.

Korona voi levitä myös ihmisten välityksellä tallilta toiselle. Ihmiset voivatkin ehkäistä leviämistä voi samoin kuin muitakin hevostauteja: vaihtamalla vaatteet ja kengät tallien välillä. Kengät voi myös desinfioida.

Jos tallilla todetaan korona-positiivinen hevonen, se tulisi hevossairaalan mukaan eristää kuten muissakin tarttuvissa taudeissa.

Sairastunutta hevosta ei pidä päästää koskemaan muihin hevosiin eikä myöskään muiden hevosten käyttämiin tarhoihin tai karsinoihin.

Sairastunut hevonen käsitellään viimeisenä ja sen karsina siivotaan viimeisenä. Tämän jälkeen välineet puhdistetaan huolella.

Tallin hevosten ei pitäisi liikkua pois tallilta noin kolmeen viikkoon viimeisen hevosen oireista ja hevosten lämpö tulisi mitata aamuin illoin.

Hengittelyä ja haistelua karsinassa – ”Iso, reagoiva eläin on läsnäolon harjoittelussa hyvä apu”, sanoo hevosavusteisen mindfulnessin ohjaaja Kristiina Joensuu

Valvonnan järkyttävä tulos: Yli puolella ravien hevosista suuvaurioita – ”Aiheuttavat epäilemättä kipua”

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut