Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeellä juomaan ratkennut Leena, 67, sai apua alkoholiongelmaan – ilmoittautuminen Helsingin vertaistukiryhmiin on taas alkanut

Ikäihmiset: Palvelukeskuksissa järjestetään jälleen vertaistukiryhmiä. Ilmoittautuminen on käynnissä.

Neljässä palvelukeskuksessa eri puolilla Helsinkiä on maaliskuussa alkamassa ikäihmisille tarkoitettuja vertaistukiryhmiä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävät ryhmät täyttyivät nopeasti, joten oletettavaa on, että koronan helpottuessa myös tämänkin kevään ryhmille riittää kysyntää.

– Ryhmät olivat viime vuonna täynnä lukuun ottamatta Peesiä, joka on suunnattu ikääntyneille, joiden läheisellä on päihdeongelma. Uskon, että ongelma ei ole se, että tarvetta läheisten ryhmälle ei olisi, vaan se, että emme onnistuneet tavoittamaan läheisiä, toteaa projektiasiantuntija Maarit Ajalin sosiaali- ja terveystoimialan alaisesta tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Ryhmien alkamista päästiin koronasta johtuen markkinoimaan niin viime syksynä kuin alkuvuodestakin ainoastaan työntekijöiden välityksellä. Palvelukeskukset olivat pitkään koronasulussa.

Korona on Ajalinin mukaan lisännyt myös ikäihmisten tuen tarpeen määrää.

– Työntekijät ovat useissa eri palveluissamme huomanneet tämän asiakkaissaan. Yksinäisyys on yksi suurin taustatekijä ikääntyneiden päihde- ja mielenterveysongelmissa. Korona on lisännyt yksinäisyyttä huomattavasti.

Myös asiakkaiden fyysinen kunto on korona-aikana heikentynyt. Kotoa ei ole normaaliin tapaan lähdetty liikkumaan. Myös uimahallit ja kuntosalit ovat pitkään olleet suljettuina.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla (3.3.) ryhmistä aloittaa kolme.

Kinaporin palvelukeskuksessa kokoontuu 14 kerran ajaksi Kööri, joka on vertaistukiryhmä eläkeläisille, jotka haluavat vähentää tai lopettaa päihteidenkäyttönsä.

Kontulan palvelukeskuksessa kokoontuva Peesi on vertaistukiryhmä eläkeläisille, joiden läheisellä on päihdeongelma. Vire on vastaavasti ryhmä eläkeläisille, joilla on alakuloisia tai masentuneita ajatuksia. Ryhmä kokoontuu Syystien palvelukeskuksessa Malmilla torstaisin. Peesi ja Vire kokoontuvat 12 kertaa.

Maaliskuun lopussa Kampin palvelukeskuksessa kokoontuu perjantaisin kahdeksan kertaa Toivo, joka on vertaistukiryhmä eläkeläisille, joilla on ollut suureen masennusriskiin liittyvä elämäntapahtuma.

Ryhmiin otetaan mukaan 8–10 osallistujaa.

Helsingin Uutiset kertoi lokakuussa helsinkiläisestä Leena, 67, joka eläkkeelle jäätyään ratkesi 16 vuoden raittiuden jälkeen juomaan. Juomisen laukaisivat yksinäisyys, tylsyys ja merkityksellisen tekemisen puute. Leena alkoi viime syksynä käymään Kööri-ryhmässä ja on kokenut, että vertaistuesta on ollut apua.

– On ollut ihana huomata, etten olekaan ainoa vanha juoppo. Monilla muilla on aivan samanlaisia ongelmia, Leena totesi Helsingin Uutisille.

Lue: Leena, 67, oli raitistunut alkoholisti, sitten työkaverit antoivat läksiäislahjaksi viinipullon – "Parin lasillisen jälkeen saan tehtyä asioita, muuten vain rötkötän"

Maaliskuussa aloittaviin ryhmiin voi ilmoittautua laittamaan Maarit Ajalinille sähköpostia tai soittaa. Sähköpostiosoite on maarit.ajalin(at)hel.fi ja numero 040 559 0656.