Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tällaista apua liikenneonnettomuuksien uhreille tarjotaan – "Ei tarvitse sattua edes omalle kohdalle, tilanne voi silti olla traumaattinen"

Tuki: Liikenneonnettomuudesta selviäminen voi olla kriisin paikka.

Onnettomuuksista selvinneille on Helsingissä tarjolla tukea ja kriisiterapiaa monelta eri suunnalta. Apua antavat erilaiset järjestöt sekä terveyskeskukset ja muun muassa työterveyshuolto.

Helsingin Uutiset kertoi (HU 5.2.) helsinkiläisestä Matti Sunellista, joka jäi pari vuotta sitten bussin tönäisemäksi Herttoniemen teollisuusalueella. Hänen toipumisensa kesti pitkään.

Matti, 58, lensi katuun bussin osumasta, toipuminen vei liki 2 vuotta: "Oli senteistä kiinni, että selvisin näinkin vähällä" – Samassa risteyksessä rikotaan liikennesääntöjä yhä

– Aina onnettomuuden ei tarvitse olla vakava tai edes sattua omalle kohdalle, mutta tilanne voi silti olla traumaattinen, kertoo psykososiaalisen tuen suunnittelija Tuula Luoma Punaisesta Rististä.

– Vaikkapa liikenneonnettomuuden näkeminen voi aiheuttaa ahdistusta.

Onnettomuudesta selvinneen reaktiot alkavat yleensä vasta jälkikäteen, kun hän on jo turvassa.

– Vapina on hyvin tavallista, kun kehossa oleva jännitys purkautuu. Myös itkureaktio on yleinen, Luoma luettelee.

– Myöhemmin voi tulla myös ärtyneisyyttä, unettomuutta ja jopa itsemurha-ajatuksia. Syyllisyydentunteet ovat tavallisia. Uhri voi ajatella, että 'miksi juuri minä selvisin, kun tuo toinen menehtyi'.

Sunellin onnettomuudessa ei loukkantunut muita. Hän oli yksin liikkeellä pyörällä.

Uhrilla saattaa voimakas tarve puhua jollekin toiselle henkilölle ja kerrata onnettomuuden tapahtumia. Silloin kannattaa ehdottomasti turvautua keskusteluapuun.

– Auttajan tärkein ominaisuus on olla kuuntelijana, muuta ei tarvita, Luoma muistuttaa.

Hän korostaa myös oman perheen ja ystävien merkitystä toipumisessa.

– Pelkkä kaupassa käyminen voi olla suurena apuna, että saadaan taas arki toimimaan toivotulla tavalla.

Suurin osa ihmisistä selviytyy omien voimavarojen ja läheisten tukemana.

Suomesta puuttuu esimerkiksi juuri liikenneonnettomuuden uhrien tueksi perustettu yhdistys.

– Kun Lockerbiessä tapahtui vuonna 1988 suuri lentoturma, jossa kuoli lähes 300 ihmistä, silloin uhrien omaiset perustivat tuekseen vahvan järjestön, Luoma kertoo.

Suomessa sen sijaan on omat tukiyhdistykset muun muassa itsemurhan tehneiden omaisille sekä lapsen kätkytkuoleman kokeneille perheille.

Vaativuuden ja suorittamisen teemat toistuvat vastaanotolla – kaksi psykoterapeuttia kertoo työstään

Elämä on ihmisen parasta aikaa, paistaa se aurinko risukasaankin ja mikään ei kestä ikuisesti – lukijoiden motoissa on sisua, toivoa ja mustaa huumoria

"On hirveää, jos keskinkertainen narsisti pääsee nousemaan pomoksi" – sosiaalipsykogi Janne Viljamaa kertoo, millaisia tyyppejä on työpaikoilla syytä vältellä

Tutkimus: Uudenlainen menetelmä voi olla tehokas keino saavuttaa yhteinen suunta psykiatrisessa hoidossa – Oireiden sijaan ihmisen tarpeet suurennuslasin alla

Syömishäiriöt ovat niin yleisiä, että asiantuntijat puhuvat jo "epidemiasta" – tiukat koronarajoitukset laukaisivat monella oireilun: "Koettiin stressiä ja epävarmuutta"