Katujengi-ilmiö kasvaa Helsingissä – poliisi: "Pinnan alla kuohuu koko ajan, tämä ei ole tällä taputeltu"

Pääkaupunkiseudulla toimii tällä hetkellä vajaat kymmenen rikollista katujengiä, arvioi Helsingin poliisi.

– Olemme laskeneet että näissä on yhteensä noin sata keskeistä jäsentä. He ovat pääsääntöisesti ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia. Iältään parinkymmenen molemmin puolin. Alaikäisiä on vähän, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön päällikkö Markku Heinikari sanoo Helsingin Uutisille.

Poliisi on tutkinut syksyn ja talven ajan rikosvyyhtiä, joka liittyy helsinkiläisen sekä espoolaisen jengin väkivaltaiseen kostonkierteeseen. Tapahtumat alkoivat toukokuussa pahoinpitelyistä ja kärjistyivät loppukesänä ampumatapauksiin. Vangittuina on helsinkiläisen jengin keskeisiä henkilöitä, joiden epäillään suunnitelleen hyökkäystä espoolaisjengin kimppuun Kaivohuoneella.

Heinikari sanoo, että katujengi-ilmiö kasvaa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla.

– Lokakuun kiinniotoilla tilannetta saatiin kuitenkin rauhoitettua. Se osoittaa, että pystymme vielä vaikuttamaan asioihin. Pinnan alla kuitenkin kuohuu koko ajan. Tämä ei ole tällä taputeltu. Tilannetta täytyy seurata. Syksyn jälkeen vastaavia rikoksia ei ole kuitenkaan noussut esiin.

Kostonkierre voi lähteä vähäpätöisestä asiasta, joka kasvaa valtavan isoksi.

– Väkivalta menee nopeasti hurjaksi. Perimmäinen syy voi olla mitätön siihen nähden, että ollaan valmiita ampumaan toisia. Ruotsissa on tapauksia, joissa kostonkierre on kestänyt vuosia ja useita on kuollut. Kostonkierrettä voi olla vaikea katkaista, jos se alkaa levitä laajalla rintamalla. Täytyy toimia hyvin etupainotteisesti.

Onko Suomessa riski joutua Ruotsin tielle, kuten KRP on aiemmin varoittanut?

– Suomessa on oma tilanne, enkä vertaisi sitä suoraan Ruotsiin, jossa väkivaltaisuus on täysin eri tasolla. Ruotsista tulee kuitenkin nopeasti vaikutteita ja Suomessa katujengien toiminnassa on nähtävissä samoja piirteitä, Markku Heinikari vastaa.

Kaivohuoneelle suunniteltu isku olisi voinut aiheuttaa vakavaa vaaraa myös muille yökerhossa olleille. Syyskuisessa jengiammuskelussa yksi luoti lensi täysin sivullisen ihmisen kotiin Espoossa. Asukkaat olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut. Helsinkiläisjengin jäsenen epäillään ampuneen myös omakotitaloa, jossa järjestetyissä juhlissa oli espoolaisjengin jäseniä.

Millaista vaaraa jengeistä on sivullisille?

– Yleinen turvallisuustilanne on hyvä ja ihmiset voivat olla rauhallisin mielin. Sivullisille on kuitenkin ollut konkreettista vaaraa ja poliisilla on velvollisuus kertoa turvallisuustilanteesta. Tilanne voi vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Katsotaan, miten vakavaksi tämä menee. Syitä, josta tämä johtuu, täytyy ehdottomasti miettiä, Heinikari sanoo.

Poliisi on kohdistanut jengeihin salaista tiedonhankintaa, jolla kerätään näyttöä rikoksista ja pyritään estämään tapahtumia. Aikaisemmin ennalta-ehkäisyssä on yritetty käyttää myös pehmeitä keinoja.

– Suurin osa ollut aikaisemmin ennalta-ehkäisevän toiminnan kohteina. Heitä on yritetty ohjata pois rikoksen tieltä. Näihin henkilöihin se ei ole tepsinyt. Pehmeiden keinojen lisäksi pitää olla kovia keinoja, joilla pystytään katkaisemaan väkivallan kierre ja saattamaan heidät rikosvastuuseen teoistaan. Se vaatii meiltä etupainotteista toimintaa.

Tällaista iskua katujengi suunnitteli helsinkiläiseen yökerhoon – otettiinko kuulusteluissa mallia liivimiehiltä? "Selvä toimintapa"

Heinikari ei kommentoi, missä päin Helsinkiä jengit toimivat.

– Jengit hakemalla hakevat julkisuutta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Emme ole puhuneet jengien nimistä ja kaupunginosista.

Pahoinpitelyistä ja muista rikoksista on kuvattu videoita sosiaaliseen mediaan. Jengiläiset eivät välttämättä peitä kasvojaan, koska se on tapa muun muassa osoittaa asema jengissä.

– Sosiaalinen media on merkittävässä roolissa katujengien välisessä vastakkainasettelussa. Jengien keskeisillä jäsenillä on sosiaalisen median eri sovelluksissa tuhansia seuraajia, jotka seuraavat tilanteiden kehittymistä. Tämä saattaa vaikeuttaa perääntymistä ja lietsoa koston kierrettä entisestään, Heinikari kertoo.

Ruotsin tapaan pk-seudun jengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Huumekaupan myötä jengeillä on suoria yhteyksiä järjestäytyneeseen rikolliseen. Heinikari sanoo, että jengit eroavat näistä kuitenkin löyhemmällä hierarkiallaan.

 – Poliisilla ei ole tietoa, että jengejä johdettaisiin ulkomailta.

Lue myös: Etelä-Helsinkiin avautuu uudenlainen nuorisokoti, jossa 13–17-vuotiaita autetaan irti rikoskierteestä – keskeisestä sijainnista myös yllättävä hyöty: "Hatkareissut jäävät lyhyemmiksi"

Katujengejä epäillään törkeistä rikoksista: ampuminen kotibileissä, perheen uhkailua, luoti sivullisen kotiin – tällaisia jengien jäsenet ovat

Alaikäisiä lapsia on sijoitettu turvaan aikuisten väkivaltaisilta kostoilta Helsingissä ja Espoossa – "Koskee hyvin pientä ryhmää"

Sisäministeri Ohisalo valmis ajamaan kovia keinoja jengirikollisuuden torjumisessa – IS: "Osoitetaan, että pahimmassa tapauksessa tulee vankeutta"

Onko 16–18-vuotiailla helsinkiläisnuorilla jo hallussaan aseita? Näin kommentoi poliisin nuorisoryhmän johtaja Marko Forss

Poliisilta lisätietoa estetystä katujengien välikohtauksesta – joukkotappelun uhka liittyi helsinkiläisravintolaan

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut