Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eleonora Prits, 44, maalaa vaikka merinäköalan tai viidakon seinälle – Näin minimalistiset suomalaiskodit ovat taitelijan mukaan muuttumassa

Sisustus: Eleonora Prits maalaa trendikkäitä seinämaalauksia.

Rastilalainen Eleonora Prits, 44, on maalannut usean helsinkiläiskodin seinälle koko seinän peittäviä maalauksia. Muraalibuumin jälkeen seinämaalauksista sisällä on Pritsin mukaan tullut trendi. Sen huomaa yhteydenottojen määrissä.

– Ihmiset ottavat nyt paljon yhteyttä. Suomalaiset pitävät normaalisti minimalistisista asioista. Korona-aika on tehnyt sen, että nyt halutaan värejä.

Venäjältä kotoisin oleva Prits muutti Suomeen reilut neljä vuotta sitten tulevan aviomiehensä perässä. Venäjällä seinämaalaukset ovat olleet Pritsin mukaan suomalaisia koteja yleisimpiä jo pidempään. Suomessa koteihin halutaan sitä, mitä ympärillä on muutenkin paljon.

– Suomessa ihmiset haluavat seinilleen poikkeuksetta aina luontoa.

Luonto on myös asia, jota Prits arvostaa Suomessa erityisesti. Hänen synnyinpaikkakunnallaan Tatarstanissa luonto ei ole niin monimuotoista ja rikasta kuin Suomessa.

Markkinointipäällikkönä venäläisessä yrityksessä työskennellyt Prits on lapsesta asti pitänyt maalaamisesta ja käynyt taidekoulussa. Vuosien varrella Prits on asunut muun muassa Thaimaassa ja Sveitsissä.

Tällä hetkellä hän opiskelee palvelumuotoilua Laureassa.

– Tämä on minulle uusi mahdollisuus. Suomessa on paljon taiteilijoita, mutta ei seinätaiteilijoita. Haluaisin yhdistää taiteen ja bisneksen.

– Venäjällä jos et ole superartisti, et ole mitään. Suomessa on toisin, sanoo Prits, joka on myös Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen jäsen.

Helsingissä Prits on tehnyt seinämaalauksia muun muassa Pakilassa, Lauttasaaressa ja Pasilan pelikeskuksessa. Töitä on myös ympäri Suomessa niin ihmisten kodeissa kuin vapaa-ajanasunnoillakin.

– Ensimmäinen maalaukseni oli luolamies. Tällä hetkellä sain juuri valmiiksi maalauksen Lauttasaaressa, jossa maalasin kerralla kolme seinää ja kokonaisen makuuhuoneen.

Lauttasaaressa seinän ja jopa katon peittää tumma ja satumainen metsä. Pakilassa puolestaan yhden kodin seinät peittyvät viidakosta, seinän kokoisesta taivaasta ja valtavasta valaasta. Sellainen Pritsillä on itselläänkin oman kotinsa seinällä.

Lauttasaaressa oli taannoin myös kohde, jossa mies halusi kotiinsa merta ja pyysi maalaamaan merinäköalan.

– Hän oli naapurillaan nähnyt merta ja sanoi, että halusi itsekin sellaisen.

Suurimmat teokset ovat useiden neliöiden kokoisia. Hinnat vaihtelevat noin 500–600 euron välillä. Jokaisen maalauksen hinta arvioidaan vaativuustason ja työmäärän mukaan.

Valtaosa maalauksista tehdään koteihin. Niitä tehdään myös muualle. Yksi teos sijaitsee Suutarilan ala-asteella. Vuosi sitten joulukuussa koulun kirjastoon valmistui Kalevala-aiheinen koko seinän peittävä teos.

Koulussa havaitun vesivahingon jälkeen ruma seinä pisti luokanopettaja Kati Solastien silmään. Koulusta otettiin yhteyttä Pritsiin. Vanhempainyhdistys oli asiassa aloitteellinen. Lopputuloksena syntyi opettavainen teos.

– Kalevala on siinä mielessä helppo teos, että se kiinnostaa oppilaita. Se on tarpeeksi mystinen ja siinä on myös kasvatuksellista näkökulmaa, Solastie toteaa.

Seinällä on kohtaus Sammon ryöstöstä. Toisessa kuvassa Väinämöinen soittaa puun juurella kannelta Ainon kuunnellessa soittoa.

Solastien mukaan teos on myös osa taidekasvatusta. Monet lapset kohtaavat arjessaan taiteilijoiden töitä hyvin harvoin, sanoo opettaja.

– Olisi tärkeää, että kouluissa olisi enemmän tällaisia esillä.