Kelpaako tämä Suomeen tuleva uusi koronarokote myös rokotekriittisille? – Lääkärilehti: "Säilyttämiseen riittää jääkaappilämpötila"

Potilaan Lääkärilehti kertoo verkkosivuillaan, että Suomeen on jo mahdollisesti helmikuussa tulossa uusi koronarokote, jonka ajatellaan sopivan myös rokotekriittisille käyttäjille. Sen nimi on Nuvaxovid, ja kyseessä on RNA-rokotteita perinteisemmällä tekniikalla valmistettu proteiini-adjuvantti -rokote.

– Rokot­teessa on sa­maa piikkip­ro­teiinia, jo­ta RNA-ro­kotteet koo­daavat, mut­ta täs­sä piikkip­ro­teiini on tuo­tettu val­miiksi ja se aloittaa he­ti vasta-ai­ne­tuo­tannon, toi­sin kuin RNA-ro­kot­teissa, jois­sa mR­NA koo­daa piikkip­ro­teiinin syn­teesiä ih­misen lihas­so­luissa, ker­too yli­lää­käri Han­na No­hynek Ter­veyden ja hyvin­voinnin laitok­selta Lääkärilehdessä.

Hän epäilee, että äärettömän rokotekriittiset tuskin innostuvat tästäkään rokotteesta.

– Rokot­teessa on uu­si adju­vantti, sapo­nii­ni­poh­jainen Mat­rix-M, jo­ta ei ole käy­tetty mis­sään aiem­missa myynti­lu­val­li­sissa rokot­teissa. Si­tä on käy­tetty vas­ta klii­ni­sissä tutki­muk­sissa RSV-, inf­luenssa- ja mala­ria­ro­kot­teiden kehi­tyk­sessä. Noin 40 000 ih­mistä on saa­nut tä­tä adju­vanttia aikai­semmin ja turval­lisuus on ol­lut hyväk­syt­tävä. Säilyttämiseen riittää jääkaappilämpötila, Nohynek sanoo lehden mukaan.

Nuvaxovidia tulee Suomeen aluksi 32 000 kappaleen erä.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut