Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Sekajätteen määrä on vähentynyt Helsingin seudulla

Asukkaiden tuottama sekajäte on vähentynyt kymmeneltä prosentilla Helsingin seudulla. Asia selviää HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) tekemästä jätetutkimuksesta. Tutkimustuloksista selviää, että 5–9 asunnon kiinteistöillä sekajäte on vähentynyt jopa 25 prosenttia edelliseen tutkimukseen verrattuna.

Keväästä 2021 alkaen kaikissa vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä on ollut keräysastiat sekajätteen lisäksi biojätteelle, kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille sekä pienmetallille. Muutos liittyy pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen uudistuneisiin jätehuoltomääräyksiin, jotka lajittelun osalta astuivat voimaan tammikuussa 2021.

– Etenkin 5–9 asunnon kiinteistöillä, jotka saivat eniten uusia lajitteluastioita ja joilla muutos oli suurin, sekajätteen määrä on vähentynyt neljänneksellä verrattuna kolme vuotta aikaisempaan tutkimukseen. Näissä kiinteistöissä kartongin määrä sekajätteessä väheni 43 prosenttia ja muovipakkausten 32 prosenttia, jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo toteaa tiedotteessa.

Tutkimuksesta ilmenee myös se, että koolla on väliä. Sekajätteen määrä kasvaa, mitä pienemmästä kiinteistöstä on kysymys. Isoimmissa, yli 19 huoneiston kiinteistöissä, asukas tuottaa vuodessa keskimäärin 119 kiloa sekajätettä, kun omakotitaloissa vastaava luku on 193 kiloa. Isoimmissa kiinteistöissä asukas laittaa sekajätteeseen vuodessa noin 46 kiloa biojätettä, kun omakotitaloissa sama määrä on 87 kiloa.