Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suositun reitin varrella ovat portaat otettiin Katajanokalla jälleen käyttöön – turvallisuus parani merkittävästi

Katajanokalla sijaitsevat, Kanavakadulta Uspenskin katedraalille johtavat portaat on uusittu ja otettu käyttöön.

Yksi merkittävin muutos sata vuotta vanhoissa portaissa on se, että niihin asennettiin lämmitysjärjestelmä. Erityisesti talviaikaan portaiden talvikunnossapito on aiheuttanut haasteita.

– Vanhat portaat olivat huonokuntoiset. Erityisesti talvella niiden käyttäminen oli liukkauden takia hyvin haastavaa. Arvokas paikka ansaitsee paitsi kauniit sekä myös toimivat ja turvalliset portaat, toteaa kaupungin projektinjohtaja Olli-Pekka Aalto tiedotteessa.

Portaat on rakennettu kotimaisesta Aurora-graniitista. Osa uusien portaiden kivistä on vanhoja. Vanhojen portaiden nupu- ja noppakivet käytettiin reunakivinä ja porrastasanteilla.

Portaissa on huomioitu erityisesti niiden historia. Yksittäiset kivet, käsijohdevalaisimet ja nykyinen ympäristö mallinnettiin suunnitteluvaiheen aikana.

– Kaikki uudet askel- ja muurikivet valmistettiin erikseen toimittajalla ja kuljetettiin työmaalle asennusta varten. Jännitystä oli ilmassa, kuinka ne sopivat yhteen, mutta turhaan. Palapeli rakentui ilman suurempia hukkapaloja, kertoo tiedotteessa projektin rakennesuunnittelija Miika Koljonen.

Kanavapuiston portaat on rakennettu 1900-luvun alkukymmenillä. Ne sijaitsevat keskellä historiallista puistoaluetta, jossa kasvaa puumaiseksi ehtineitä syreenejä, ruusupensaita, mongolianvaahteroita sekä tataarivaahteroita.

1800-luvulla rakennetussa Uspenskin katedraalissa vierailee vuosittain jopa puoli miljoonaa ihmistä. Suosittu reitti Länsi-Euroopan suurimmalle ortodoksikirkolle kulkee Kanavapuiston läpi.