Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnottomana itsekin ollut Markku Leinonen halusi auttaa vähävaraisia – lahjoittajien vyöry aiheutti yrittäjälle yllättävän ongelman: "Kahvia ja leipiä ei haeta riittävästi"

Apu: Ilmaiskahveja vähävaraisille järjestää systemaattisesti Helsingissä vain yksi yrittäjä.

Yrittäjä Markku Leinosta väsyttää. Syyskuussa Public Cafesin hyväntekeväisyystoiminnasta ilmestyneen lehtijutun jälkeen uusia auttajia on ilmaantunut hurjasti.

Nyt jätkäsaarelaiskahvilan seinällä on 2 276 maksettua kahvia, 2 002 voileipää ja 5 ruokakassia vähävaraisten noudettaviksi. Yksin kahvilaa pyörittävällä päivät venyvät pitkiksi.

– Yksittäisten ihmisten lisäksi mukaan on tullut myös yrityksiä, jotka haluavat tehdä hyvää muulloinkin kuin jouluna. Nyt kerralla saatetaan maksaa 70 kahvia, Leinonen kertoo.

"On kauheaa, jos leipää pannaan roskiin" – Kalliossa jaetaan monta muovisäkillistä leipää joka keskiviikko ja sitä riittää myös muille kuin vähävaraisille

"Kahvi seinälle" on muun muassa Yhdysvalloista tuttu järjestelmä, jolla yritykset voivat kantaa sosiaalista vastuutaan. Kun kahvin tarjoaa vähävaraiselle, siitä tulee lappu seinälle.

– Tarkoituksenani on laajentaa toimintaa muihinkin tuotteisiin, kuten vaatteisiin. Että kauttamme voisi lahjoittaa vaikka kengät niitä tarvitsevalle, Leinonen pohtii.

Hänen tavoitteenaan on yhdistää lahjoittajat, kahvila- tai ravintolatoimintaa pyörittävät yrittäjät sekä syystä tai toisesta apua tarvitsevat ihmiset.

Helsingissä saa päivittäin lounaan jopa eurolla, moni kiertää usean ruokailun viikossa – Pekka: "Söisin kylmää ruokaa, jos näitä paikkoja ei olisi"

Helsingin kahviloihin tehdyn tiedustelun mukaan Leinonen on systeeminsä kanssa harvinaisuus. Helsingistä ei löydy muita yrittäjiä, jotka olisivat tarttuneet asiaan ainakaan yhtä mittavasti.

Suurista kahvilaketjuista Fazerilla ja Starbucksilla ei vastaavaa toimintaa ole. Roberts Coffee ja Helsingin Kahvipaahtimo pitävät soittokierroksella ideaa kiinnostavana ja kehityskelpoisena.

Ihana Kahvila Baarissa Aleksanterinkadulla on tarjottu talon edessä kerjäävälle Romanian romanille asiakkaiden maksamia kahveja.

– Hän ottaa aina pienen kahvin ja croissantin, nauttii ne nopeasti, kiittää ja menee takaisin kadulle keräjäämään, kahvilanpitäjä Sanni Jouhki kertoo.

Jouhki pitää kahvi seinälle -ideaa hyvänä, joskin se vaatisi toimiakseen yhteistyökumppanin.

– Mukana pitäisi olla vaikka jokin yhdistys, jonka kautta toimintaa voitaisiin pyörittää.

Jouhkin mukaan heillä ei hävikkiä pääse syntymään tällä hetkellä muutenkaan.

– Olemme mukana ResQ Club -sovelluksessa eli tarpeen tullen myymme päivän lopuksi jäljelle jäävät tuotteet edullisemmin.

Espresso Housen kahviloissa tehdään hyväntekeväisyyttä toisella tapaa.

 – Käytössämme on ollut Cup Together -aate, jonka tarkoituksena on taistella yksinäisyyttä vastaan. Joulun aikaan ostetusta suodatinkahvikupillisesta lahjoitimme 10 senttiä Punaisen Ristin yksinäisyyden vastaiseen työhön, kertoo markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Annastiina Hemmi.

Helsinkiläinen Toni, 28, keksi kaverinsa kanssa idean, jolla pyrkii nyt auttamaan ketjuihin kuulumattomia pienkahviloita – Näin toimii Kahviklubi

Malminkartanon Cafe Elossa jaettiin joulun aikaan ilmaisia lounaita.

– Eräs asiakkaamme osti joululahjaksi 10 lounasta, jotka me sitten jaoimme sattumanvaraisesti uusille asiakkaille. Se oli oikein kiva juttu! Voisimme ehdottomasti ottaa tämänkaltaisen systeemin käyttöön, miettii ravintolapäällikkö Laura Räsänen.

Kalliossa Castréninkadulla Alakulttuurikeskus Loukon kahvilassa maksettu lounas -systeemi oli pienimuotoisesti käytössä pari vuotta. Jutuntekohetkellä kahvila ei ole avoinna.

– Se oli suosittu, matalan kynnyksen tapa tukea toimintaamme. Varsinkin, kun kahvilan hinnat olivat hyvin halvat. Lounas meillä maksoi kolme euroa, toiminnasta vastaava Hanna Räty kertoo.

Kahvila Loukon taustalla on voittoa tavoittelematon yhdistys Loukko ry.

– Ilmaisia lounaita osattiin vaan hyödyntää aika huonosti, sillä ihmiset olivat arkoja niitä pyytämään. Monilla oli ajatus, että joku toinen saattaa tarvita sitä vielä enemmän, Räty jatkaa.

Myös Markku Leinonen on huomannut, että apua ei hevin pyydetä. Sen vuoksi toiminta on pahasti ruuhkautunutta.

– Ongelma on se, että kahveja tai leipiä ei noudeta tarpeeksi. Suomalaiset ovat huonoja pyytämään apua, Leinonen tietää.

Miljonääri Henry Aflecht kauhistui 75 euron viikkobudjettia: Näin vuosaarelaisella Sadulla, 54, menee nyt – kertoo myös mitä rahasalkulle tapahtui

Public Cafes tekee yhteistyötä Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa.

– Tänään meiltä lähti päiväkeskus Vepaan Pasilaan 60 kahvia ja 60 leipää. Siellä ne menevät jakoon tarvitsijoille.

Kahveja ei Vepaan viedä valmiina kupeissa vaan Leinonen laittaa hakijoiden matkaan kahvipaketin tai kaksi täytettyjen leipien lisäksi. Leipiä jaetaan myös vapaaehtoisten voimin kadulla suoraan nälkäisille avuntarvitsijoille. Kassavirtojen sijaan yrittäjän motiivina on auttamisen halu.

– Olen itsekin ollut asunnottomana kaksi kertaa. Haluan siksi auttaa. Yritystoiminnallani haluan osoittaa, että idea myös toimii ja kannattaa.

Leinonen kertoo, että toiminnan myötä yrityksen liikevaihto on kasvanut.

– Lisäksi hävikkimme on käytännössä nolla.

Tarmo, 69, lainasi jopa pyörätuolia, että pystyi auttamaan naapuriaan – palkittiin nyt Helsingin korkeimmalla tunnustuksella: "Aina voi kysyä, mitä kuuluu"

Perutuista pikkujouluista yli jäämässä ollut ruoka lahjoitettiin helsinkiläiseen leipäjonoon – kaikki meni hetkessä, toiminnanjohtaja toivoo muidenkin ravintoloiden ottavan mallia: "Täällä on ottajia"

Hävikkiruokakasseja jaetaan helsinkiläisellä asukastalolla kahdesti viikossa – "Vastaamme todelliseen tarpeeseen, joku saattaa jäädä syömään jo heti puistoon"

Helsinki myy kaksi arvorakennusta – Aitta halutaan myydä ravintolaksi ja torppa kodiksi

Helsinkiläinen asuinalue sai kauan kaivatun kahvilan, tarjolla myös viikonloppubrunsseja – "Emme kilpaile baarien kanssa"

Paljonko maksaisit kahvikupista? Tämä on hintataso Helsingin ytimessä nyt: ”Neljä euroa alkaa olla kipuraja”

Avustettavia lapsiperheitä ennätysmäärä, kertoo Hope – Yli 18 000 lasta tai nuorta saanut apua tänä vuonna