Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätös tuli: Tartuntatautipäivärahaa voi jatkossa saada tavallisella lääkärintodistuksella – Kuulutko sinä ryhmään, joka voi saada päivärahan takautuvasti?

Koronaa sairastava voi jatkossa saada valtion tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei olisi saanut virallista eristyspäätöstä. Tämän mahdollistaa väliaikainen lakimuutos, jonka eduskunta hyväksyi tiistaina.

Tähän asti koronatartunnasta on saanut tartuntatautipäivärahan vain virallisella eristyspäätöksellä, mutta monessa kunnassa näitä ei epidemian ryöpsähdettyä ole ehditty antaa eikä koronatestiinkään välttämättä pääse lieväoireisena. Eristyspäätöksen saaminen on myös voinut kestää pitempään kuin tartuntatautipäivärahan hakemisen takarajan eli kaksi kuukautta.

Lakimuutoksen mukaan tartuntatautipäivärahaa voi jatkossa saada, jos koronatauti on "luotettavasti todettu" ja jos töihin ei tartuntariskin vuoksi ole suositeltavaa mennä. Lakimuistion mukaan luotettava toteaminen tarkoittaa lääkärintodistusta, jonka voi kirjoittaa muukin lääkäri kuin kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri.

– Tämä on iso askel sekä yrityksille että työntekijöille. Nyt työpaikoille ei tulla oireettomana koronapositiivisena tartuttamaan muita. Tämä on askel kohti normaalimpaa yhteiskuntaa ja samalla estetään tartuntoja. Uuden lain avulla voidaan kirjoittaa ns. poissaolotodistus ja näin estetään koronan tarttuminen työpaikalla, kommentoi EK:n eilisessä tiedotteessa asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

Tartuntatautipäivärahaa maksetaan myös lapsen huoltajalle, jos alle 16-vuotiaalla lapsella on luotettavasti todettu covid-19 -tartunta ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia eikä huoltaja siksi pysty tekemään ansiotyötään.

Lakimuutos ei vaikuta tartunnalle altistuneisiin, vaan he tarvitsevat edelleen virallisen karanteenipäätöksen saadakseen tartuntatautipäivärahaa.

Tavoitteena on parantaa niiden ihmisten toimeentulon turvaa, joita ei ole määrätty eristykseen, mutta jotka jäävät palkatta pois ansiotyöstään koronatartunnan vuoksi. Samalla on tarkoitus kannustaa tartunnan saaneita jäämään kotiin silloin, kun he voivat tartuttaa muita ihmisiä työpaikallaan.

Tarkoitus on myös korvata työnantajalle työntekijän poissaolon kustannuksia silloin, kun tämä on palkallisella sairauslomalla. Palkallisen sairausloman edellytyksenä on työkyvyttömyys, tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vaikka ihminen olisi työkuntoinen, jos hän ei voi tehdä työtään altistamatta muita.

Lakimuutos on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Sen tulee voimaan taannehtivasti niin, että se koskee kaikkia, joilla on todettu koronatartunta 1. tammikuuta 2022 tai sen jälkeen.

Lakimuutoksen ennakoidaan lisäävän tartuntatautipäivärahan kustannuksia noin 20 miljoonaa euroa.

Lisäksi Kelan kustannukset lisääntynevät noin 0,5 miljoonaa ja työterveyshuollon kustannukset 1,4 miljoonaa. Valtio ei osallistu työterveyshuollon kustannuksiin.