Tässä lajissa sattuu talvilomilla eniten tapaturmia, kertoo vakuutusyhtiö – Yllättäen jääkiekko ja lumilautailu jääneet taakse

Suomalaisten into liikkua ulkona myös talvella on kasvanut korona-aikana. Se on näkynyt hiihtoladuillakin lumisina talvina. Hiihtoinnostus näkyy myös lisääntyneinä hiihtotapaturmina, kertoo vakuutusyhtiö If tiedotteessaan.

Talvilomat erottuvat tiedotteen mukaan selvästi piikkeinä Ifin vahinkotilastoissa. Tapaturmia on sattunut vuosien 2019–2021 lomaviikoilla reilusti tavallisia viikkoja enemmän.

Selvästi eniten talvilomilla sattuvat tapaturmat aiheuttavat murtumia, mutta myös venähdyksiä, revähdyksiä ja ruhjeita tulee normaaleja talviviikkoja enemmän. Tiedotteen mukaan kovilla ovat erityisesti lomailijoiden polvet, olkapäät ja ranteet. Näiden vammat korostuvat Ifin korvaustilastoissa.

Aiempina vuosina tapaturmat ovat talvilomilla jakautuneet tasaisemmin eri urheilulajien, kuten jääkiekon ja lumilautailun kesken. Viime vuosi poikkeaa tässä suhteessa aiemmista.

– Viime vuonna eniten tapaturmia tapahtui hiihdettäessä. Tämä on varmasti seurausta ihmisten kasvaneesta innostuksesta lajia kohtaan, sanoo tiedotteessa henkilövakuutusten korvausasiantuntija Anne Koivisto.

Kuluvan vuoden alkuviikkoinakin hiihtotapaturmia on sattunut aiempia vuosia enemmän.

– Ehkä Suomen olympiamenestys hiihdossa innostaa vielä entisestään ihmisiä laduille talvilomaviikkoina. Toisaalta ulkomaanmatkailu on myös jo hieman lisääntynyt viime vuoteen verrattuna, aprikoi Koivisto tapaturmien määrien muutoksia.

Turvallisesti ja maltilla ladulle

5 vinkkiä

1. Panosta varusteisiin. Jos et hanki uusia välineitä, vanhat sukset kannattaa käyttää ammattilaisen huollettavina. Vuokrauspisteistä saa aina keliin soveltuvat sukset. Jos suksi ei luista, jää harrastus todennäköisesti lyhyeksi.

2. Unohda laturaivo. Talvilomaviikoilla suosituilla laduilla saattaa olla ruuhkaa. Tähän on hyvä varautua ja lähteä matkaan rennoin mielin.

3. Aloita rauhallisesti. Jos et ole pitkään aikaan hiihtänyt, kannattaa valita tasainen latu ja edetä rauhalliseen tahtiin. Jos et harrasta muutakaan urheilua, on startin hyvä olla sitäkin rauhallisempi.

4. Varaudu haavereihin. Oli laji mikä hyvänsä, on perusensiapuvälineet hyvä pitää lähellä esimerkiksi autossa.

5. Vakuutus kuntoon. Tapaturma- ja sairausvakuutus tuo turvaa tavallisimpiin urheiluvahinkoihin. Myös matkavakuutuksesta on apua, jos se kattaa kotimaan matkojen tapaturmat.

Lähde: Vakuutusyhtiö If

Liukas keli on aiheuttanut pääkaupunkiseudulla enemmän vammoja kuin vuosikausiin – Lääkäri: "En suosittelisi liikkumaan katse kännykässä"

Talviloma tietää piikkiä myös tapaturmissa – kaatumisia, törmäyksiä, venähdyksiä, murtumia...

Hiihtolomalla sattuu ja tapahtuu tämänkin vuoksi: "Liian vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut