Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona-ajan lemmikit eivät ole tottuneet olemaan yksin – koirien "päivähoito" voi yleistyä

Lemmikit: Koronan aikana hankittujen lemmikkien voi olla vaikea tottua etätyön loppumiseen.

Koirahotellien kysyntä voi kasvaa merkittävästi, kun koronapandemia väistyy, arvioi eläintenhoitaja Ronja Partanen.

Pandemian aikana useat ihmiset ovat hankkineet koiran. Nyt lemmikit ovat tottuneet etätöitä kotona tekevien omistajiensa seuraan, mutta tilanne muuttuu, kun etätyösuositukset poistuvat.

– Nämä koirat eivät ole tottuneita olemaan yksin. Kun arki palaa normaaliksi, kotona yksin oleminen voi olla niille vaikeaa, Partanen pohtii.

Kennelliitto on Partasen arvion kanssa samoilla linjoilla.

– Jonkin verran näin tulee käymään. Ihmisille pitäisi korostaa sitä, että nuoret koirat tulee totuttaa olemaan myös yksin kotona, sanoo liiton puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Tällaisessa tilanteessa koirahotelli voi Partasen mukaan olla monelle järkevä vaihtoehto. Jos koiran tuo hotelliin muutaman kerran viikossa, lemmikki oppii irtautumaan perheestään, mutta ei jää joka päivä yksin.

Nämä koirat eivät ole tottuneita olemaan yksin. Kun arki palaa normaaliksi, kotona yksin oleminen voi olla niille vaikeaa.

Partanen omistaa itse koirahotelli Paws Upin Helsingin Kampissa. Korona-aika on ollut hotellille haastavaa.

Uusia asiakkaita on tullut aikaisempaa vähemmän, mutta vakioasiakkaiden ansiosta toimintaa on onnistuttu jatkamaan.

– Vaikka omistaja olisi etätöissä, niin he ovat halunneet tuoda koiran hoitoon. Koira on tottunut käymään leikkimässä ja tapaamassa kavereitaan. Omistajat kokevat, että se on tärkeää, vaikka olisivatkin itse kotona töissä, Partanen kertoo.

Etätöitä tekevä omistaja ei myöskään kotona pysty olemaan läsnä lemmikkinsä kanssa. Koirat saattavat myös häiritä työntekoa tuomalla vaikkapa leluja kesken palaverin.

Sen sijaan koirahotellissa lemmikit pääsevät purkamaan energiaa. Jos koira käy hotellissa muutaman kerran viikossa, on lemmikki Partasen mukaan rauhallisempi myös muina päivinä.

– Ja silloin koirat jaksavat paremmin olla rauhassa kotona, kun omistajat keskittyisivät etätyöskentelyyn.

Toimistolla työskentelee myös Partasen oma koira, Luna. Koira on Partasen mukaan henkinen mentori, jolta saa hyviä elämänoppeja, kuten myönteistä asennetta.

– Luna kertoo uusille koirille asioita, joita ihmiset eivät osaa. Luna rauhoittaa tosi paljon omalla elekielellään muita koiria ja luo stressitöntä tilaa.

Entä mikä on työssä parasta? Vastaus tulee nopeasti.

– Koirien palaute. Kun ne tulevat hotellille aamulla niin innoissaan, eivätkä malta odottaa pääsemistä leikkimään kavereidensa kanssa. Se on rehellinen ja hyvä palaute.

– Siitä on hyvä fiilis, että niillä on kiva olla.