Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tänään sataa taas märkiä jalkarättejä, vaikka sadetta saatu jo tavallista enemmän – Näin paljon alkuviikon nietokset ovat jo huvenneet

Lunta ja räntää sataa tänään, kun matalapaine liikkuu maan etelä- ja itäosien yli. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa sanoo, että sadetta saadaan lauantai-aamuun mennessä vedeksi muutettuna enimmillään maan eteläosiin 10 millimetriä.

Koska lämpötila on nollan tuntumassa, sade voi olla Viljamaan mukaan vetistäkin.

– Sade vaikuttaa ajokeliin isossa osassa maata, koska näkyvyys on huono. Jalankulkijoiden liikkumista vaikeuttaa liukkaus. Kun jään päällä on vettä, on paikoitellen todella liukasta. Varovaisuutta tarvitaan sekä autoillessa että kävellen, Viljamaa muistuttaa.

Erittäin huonon ajokelin varoitus on tänään voimassa Uudenmaan lisäksi muun muassa Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. Jalankulkijoita Ilmatieteen laitos varoittaa Uudenmaan kevyen liikenteen väylien liukkaudesta.

Viljamaa arvioi, että tänään satava lumi ja räntä eivät juurikaan kasvata lumipeitettä.

– Sade tulee sen verran märkänä, että vetisenä se painuu kasaan. Koska sää on lauhaa, saatava sade saattaa jopa sulattaa nykyistä lunta.

Lauantaille ja sunnuntaille Ilmatieteen laitos ennustaa aurinkoista säätä ja aikalailla nolla tuntumassa olevaa lämpötilaa.

Lunta on nyt maan eteläosissa tavanomaista enemmän, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen. Ennätyksiä ei kuitenkaan vielä kolkutella.

– Esimerkiksi reilut 10 vuotta sitten lunta oli enemmän, Jokinen sanoo.

Leuto sää on tällä viikolla jo käynyt lumen kimppuun. Laitoksen mittauspisteessä Kaisaniemessä oli eilen 37 senttimetriä ja tänään enää 28. Nuuksiossa lunta oli perjantaiaamuna 11 senttiä vähemmän kuin viime tiistaina.

Espoon Nuuksiossa on nyt lunta yhtä paljon kuin Lapissa, katso tästä koko 10:n kärki – Myrsky toi lunta jopa 25 senttiä, mutta kohta tulee käänne "Jalankulkijoiden elämä ei varsinaisesti helpotu"

Kumpulan lukema on tänään 56, Tapiolan 47 ja Nuuksio 81 senttimetriä. Tyypillisesti Espoon Nuuksiossa mitataan muuta Uuttamaata paksumpi lumen syvyys.

– Lumen syvyys vaihtelee Uudellamaalla aika paljon. Hangon mittausasemalla se oli vain 9 senttimetriä. Tosin siellä tuuli on saattanut vaikuttaa näin alhaiseen tulokseen, Jokinen arvelee.

Helmikuun sää on Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan ollut hyvin vaihtelevaa. Lumisateita on saatu paljon, mutta niitä on seurannut lauha sää. Kun lämpötila on ollut plussan puolella, on lumi alkanut sulaa.

– Matalapainevoittoinen säätyyppi on aiheuttanut sen, että lunta on saatu paljon, mutta niin on suojasäätäkin.

Jokisen mukaan tämä ei ole mitenkään erikoista.

Sen sijaan sademääriä voi kuvailla poikkeuksellisen suuriksi maan eteläosissa. Yleensä sademäärät ovat helmikuussa pieniä, koska tavallisesti helmikuussa on ilmassa vähän kosteutta.

– Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä oli helmikuussa satanut torstaiaamuun mennessä 93 millimetriä. Yleensä siellä sataa koko helmikuussa noin 38 millimetriä. Sadetta on siis saatu yli kaksinkertainen määrä. Tilanne on samansuuntainen koko Uudellamaalla ja muuallakin maamme eteläosissa, Jokinen toteaa.

Valkoinen kurittaja iskee taas! Uudellemaalle tänään alkavassa pyryssä jopa yli +20 cm lunta ja tätä se tarkoittaa liikenteessä

Ajokeli tänään vaarallinen – Pelastuslaitos varoittaa: "Nyt voisi olla hyvä aika jäädä kotiin, jos se vain suinkin on mahdollista"

Kestääkö Uudenmaan lumipeite ensi viikkoon? – Näin vastaa meteorologi

Peruttuja junavuoroja, vaarallinen ajokeli... – Uusi talvimyrsky tuo lunta tänään jopa +25 senttiä, kun Valtteri-myrskyn jälkiä vielä korjaillaan