Pizza-automaateista tunnettu ketju tulee ryminällä Helsinkiin – haastaa jopa King Kebabin?
5
Alexandre Benjamin esitteli Espoon pizza-automaattia viime syksynä. Toisinaan automaateille on syntynyt pitkiäkin jonoja. ARKISTo/Heli Koivuniemi
Katso isompi kuvaReunoiltaan kuohkea kana-pekoni-bbq-pizza vei testaajan kielen mennessään. Tomaattikastikkeen sijaan pizzassa oli käytetty ranskankermaa. Aapo Siippainen
Katso isompi kuvaKauniaisista Espooseen muuttanut Alexandre Benjamin työllistää kymmenkunta henkilöä. Heli Koivuniemi
Katso isompi kuvaAlexander Benjamin esittelee yhtiön keittiötiloja Koivuhaassa. Täällä valmistetaan pizzataikinat ja esipaistetaan pizzat. Arkistokuva. Tuomas Massinen
Katso isompi kuvaVantaalla pizza-automaatti sijaitsee jäähallin parkkipaikalla. Alexandre Benjamin
Ruoka: Helsinkiin avataan ensi kuussa kaksi Fizza-kioskia.
Aapo Siippainen
Helsinki saa maaliskuussa ensimmäiset pizza-automaatit, kun Fizza-ketju tuo kioskinsa Kamppiin ja Vallilaan.
Ympäri vuorokauden palvelevat automaatit ovat nousseet hiteiksi eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ensimmäinen kioski avattiin Kauniaisten uimahallin viereen runsas vuosi sitten.
– Helsingissä automaattien perustaminen on vienyt kauemmin aikaa, koska lupien saaminen ei ole ollut yhtä helppoa kuin muualla, sanoo Espoossa-asuva Fizza-yrittäjä Alexandre Benjamin.
Yritys odottaa parhaillaan viimeisiä lupia Helsingin kaupungilta.
Tarjolla on seitsemää erilaista pizzaa, joiden pohjat esipaistetaan Vantaan Koivuhaan leipomossa. Kastikkeiden ja täytteiden lisäämisen jälkeen valmis pizza kuljetetaan automaatin kylmiöön odottamaan lopullista paistoa. Automaatin sisällä on uuni, joka paistaa pizzan kolmessa minuutissa.
– Pizzoja ei pakasteta missään vaiheessa. Ne valmistetaan samalla tavalla tuoreista raaka-aineista kuin laadukkaassa ravintolassa. Pohjan ja kastikkeiden resepti on yrityksen oma, Benjamin kertoo.
Ne valmistetaan samalla tavalla tuoreista raaka-aineista kuin laadukkaassa ravintolassa.
Benjamin sai idean yritykselleen synnyinmaastaan Ranskasta. Hänen mukaansa ranskalaiset tilaavat päivittäin kymmeniä tuhansia pizzoja vastaavanlaisista automaateista.
– Ranskassa on yli 1600 automaattia.
Fizza-konsepti on kehitetty varta vasten Suomeen.
– Puuverhoiltu kioskimme sopii hyvin pohjoiseen maisemaan.
Listalla on seitsemän erilaista pizzaa. Anton Soinne
Kampin Fizza tulee Malminkadun ja Fredrikinkadun kulmaan.
– Se on hyvä paikka, koska lähellä asuu paljon ihmisiä ja moni kulkee sitä ohi. Lisäksi vieressä ei ole toista pizzeriaa.
Vallilassa kioski avataan Mäkelänkadulle Stadin ammattiopiston eteen. Odotetavissa on siis kovaa kilpailua viereisen King Kebabin kanssa, jonka pizzat ovat koulun opiskelijoiden suosiossa.
– Mäkelänkatu on hyvin vilkas ja uskon, että moni pysähtyy ostamaan pizzaa kotimatkalla. Vieressä on myös ratikkapysäkki ja hostelli.
Yhteen Fizza-automaattiin mahtuu 70 pizzaa ja se täytetään yleensä kerran päivässä. Pizzoja säilytetään kylmässä korkeintaan 72 tuntia, minkä jälkeen automaatin järjestelmä poistaa pizzan myynnistä.
– Hävikkiä tulee hyvin vähän, koska pystymme analysoimaan pizzojen menekin päivittäin aika tarkasti.
Pizzat maksavat yhdeksästä eurosta 13,50 euroon. Benjamin sanoo, että Helsingissä on samat hinnat kuin muissakin kaupungeissa.
– Voimme tarjota korkeaa laatua tällä hinnalla pilvikeittiöömme keskistetyn tuotannon ansiosta. Yritys työllistää tällä hetkellä kymmenen ihmistä.
Pizza-automaatit täytetään kerran päivässä. Asiakkailla ei ole pääsyä kioskin sisätiloihin. Anton Soinne
Ennen Helsinkiä Fizza-kioskeja oli Uudellamaalla neljä. Fizza laajeni juuri Lappeenrantaan franchise-sopimuksen kautta. Alexandre Benjamin sanoo, että lähitulevaisuudessa ketjua laajennetaan samanlaisilla sopimuksilla myös muihin Suomen suurimpiin kaupunkeihin.