Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos haluat auttaa ukrainalaisia, älä toimi ainakaan näin: voit aiheuttaa lisää hätää – Näillä vinkeillä apu menee perille

Suomalaisilla on nyt kova halu auttaa ukrainalaisia, mutta yksityiset keräykset voivat jopa syventää ukrainalaisten hätää ja aiheuttaa ympäristökatastrofin. Näin varoittaa toiminnanjohtaja Maria Mekri Safer Globe -ajatushautomosta, joka on erikoistunut rauhanrakennukseen.

– Ihmisten auttamishalu on ymmärrettävästi valtavaa mutta sama auttamisen halu on aiheuttanut muun muassa Haitissa ympäristökatastrofin ja vaikeuttanut monia kriisitilanteita entisestään, Mekri kirjoittaa Facebookissa.

Ympäristökatastrofi voi hänen mukaansa syntyä, jos ukrainalaisille viedään suuria määriä tavaraa, jota he eivät halua. Ukrainalaisia haluaa nyt auttaa niin käsittämättömän moni, ettei alueella pystytä enää koordinoimaan apua, Mekri varoittaa. Hän korostaakin, että Ukrainaan tai lähialueille ei nyt pidä lähteä.

Päivitystä on tätä kirjoittaessa jaettu lähes 800 kertaa. Samasta aiheesta on kirjoittanut moni muukin toimija Facebookissa.

Avustamisen perusperiaate on Mekrin mukaan "Do no harm" eli älä aiheuta haittaa. Tämä tarkoittaa niin sanottujen epäsuorien kielteisten vaikutusten välttämistä. Sen sijaan, että kysyisi "miten minä autan" kannattaa Mekrin mukaan kysyä, mikä apu eniten auttaa ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Tehokkain tapa auttaa on antaa rahaa isoille, kansainvälisille apuorganisaatioille. Mekri ei mainitse näitä päivityksessään, mutta esimerkiksi Suomen Punainen Risti on lähettämässä auttajia Ukrainaan.

– Kyllä, hallintoon menee rahaa mutta eipä mene sitten korruptioon tai järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Mekri toteaa, että yksityiset avustuskuljetukset saattavat vain kuormittaa paikallisia ja auttaja voi itse joutua vaaraan.

– Älä vaikeuta jo ennestään vaikeaa tilannetta, Mekri kirjoittaa isoilla kirjaimilla.

Hänen mukaansa yksityiset auttajat saattavat esimerkiksi viedä paikalle tavaraa, jota ei tarvita, tukea vahingossa järjestäytynyttä rikollisuutta tai korruptiota sekä vaarantaa lisää siviilejä – auttajan itsensä.

Mekri huomauttaa, että aseiden tai aseisiin verrattavien tarvikkeiden vieminen on vientirikos ja lisäksi aseet luultavasti joutuvat vääriin käsiin.

Mekri toteaa, ettei tavaran toimittaminen rajalle riitä, vaan se pitää pystyä jakamaan avun tarvitsijoille asti. Jotta avun saa perille, tarvitaan pitkäaikaisia kontakteja Ukrainaan ja kielitaitoa: englannilla ei pärjää.

Tietolaatikosta löydät Mekrin vinkit, kuinka tavallisen suomalaisen kannattaa auttaa ukrainalaisia.

Juttua päivitetty 2.3.2022 kello 12.58: Lisätty tieto, että aiheesta on kirjoittanut moni muukin .