Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalais-venäläinen koulu julkaisi kannanoton Venäjän toimiin – Rehtori: "Monet ovat hämillään, osa on surullisia, osa ei ymmärrä"

Sota: Suomalais-venäläinen koulu otti tällä viikolla kantaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Koulun oppilaat ovat suomen- ja venäjänkielisiä.

Venäjän aloittamat sotatoimet Ukrainassa koskettavat myös monia koululaisia.

Maununnevalla toimiva Suomalais-venäläinen koulu julkaisi alkuviikolla omilla sivuillaan sekä sosiaalisessa mediassa kannanoton sotatilanteeseen ja totesi, ettei se hyväksy Venäjän hyökkäystä.

– Suomalais-venäläinen koulu on valtion kielikoulu. Kuten Suomen valtiojohto, tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Sota ei ole Suomessa asuvien venäjänkielisten syytä, sivuilla todetaan.

Koulujen kannanotot maailmalla tapahtuviin konflikteihin ovat poikkeuksellisia.

Koulun rehtori Tuula Väisänen sanoo, että Ukrainassa käytävä sota on aiheuttanut oppilaissa monenlaisia tunteita.

– Lapset ovat toki puhuneet asiasta keskenään. Monet ovat olleet äärettömän hämillään. Osa on surullisia. Osa ei ymmärrä. Jokainen kokee asian omalla tavallaan.

Koulu ei rehtorin mukaan ole järjestänyt oppilaille yhteistä tilaisuutta aiheen tiimoilta, mutta tilanteesta on keskusteltu lasten ja nuorten kanssa koulupäivän aikana, mikäli tarvetta on ollut.

– Olemme toki kuulleet oppilaita, jos he ovat halunneet puhua tapahtumista. Lapsia ja nuoria pitää kuunnella ja myös vastata.

Oppilaille on painotettu sitä, että Suomessa on turvallista olla Ukrainan levottomuuksista huolimatta ja että asiasta saa puhua.

– Olemme koulussa myös puhuneet, että meihin ei kohdistu uhkaa ja että olemme Suomessa turvassa. Kouluun voi tulla turvallisesti, Väisänen toteaa.

Koulu toteaa sivuillaan myös, että koulussa opiskelee ja työskentelee henkilöitä, joilla on erilaisia kielitaustoja.

– Monia tämä tilanne koskettaa läheltä. Jatkamme opiskelua ja työskentelyä yhdessä. Sota ei ole Suomessa asuvien venäjänkielisten henkilöiden syytä emmekä hyväksy heihin kohdistuvaa vihapuhetta, sivuilla todetaan.

Suomalais-venäläisen koulun oppilaat ovat taustaltaan suomen- sekä venäjänkielisiä.

– Lähes kaikki ovat Suomessa syntyneitä. Oppilaita tulee hyvin paljon ihan tästä lähialueilta. Monet haluavat, että koulupolku on yhtenäinen, Väisänen jatkaa.

Suomalais-venäläinen koulu valtion alainen koulu ja painottunut kaksikieliseen opetukseen. Koulussa toimivat esikoulu, luokat 1–9 sekä lukio. Opetushallituksen alaisuudessa toimivassa koulussa on yhteensä noin 700 oppilasta.

Lue: Tässä on yksi Suomen suurimmista puukouluista – "Joka toisella oppilaalla on venäläiset sukujuuret"