Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poistotekstiilien keräyskokeiluun tuotu lähes 20 tonnia tavaraa – Tämä haittaa kuitenkin jatkojalostusta, kertoo HSY

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) poistotekstiilienkeräyskokeiluun kauppakeskuksissa on tuotu jo lähes 20 000 kiloa poistotekstiiliä. Iso osa keräykseen tuoduista tekstiileistä ei kuitenkaan ole jalostus- eikä kierrätyskelpoista, kertoo HSY tiedotteessaan.

Keräykseen on voinut tammikuusta lähtien viedä maksutta rikkinäisiä sekä käyttö- ja korjauskelvottomia tekstiilejä hyötykäyttöön. Keräysrullakoita on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä yhdeksässä kauppakeskuksessa ja yhdellä itsepalvelukirpputorilla.

Keräys on tiedotteen mukaan tuottanut tammi–helmikuussa 19 22 kiloa tekstiiliä, mikä vastaa määrältään noin 130 000 t-paitaa.

– Esilajittelumme perusteella varsinaiseen jatkojalostukseen päätyy vain noin 60 prosenttia kerätyistä tekstiileistä. Pari prosenttia kelpaa vaatteina uudelleenkäyttöön, mutta loput päätyvät sekajätteeksi, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö Leena Tuominen.

Hän muistuttaa lajittelun tärkeydestä. Käytetyt tekstiilit voi hänen mukaansa jakaa karkeasti kolmeen lajitteluryhmään: käyttökelpoisiin, poistotekstiileihin ja tekstiilijätteeseen. Tekstiilijätettä ovat esimerkiksi alusvaatteet ja märät tekstiilit.

– Esimerkiksi hyväkuntoiset matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet voi myydä tai lahjoittaa uudelleenkäyttöön. Mutta huonokuntoisina ne kuuluvat sekajätteeseen eivätkä koskaan poistotekstiilikeräykseen, Tuominen selventää.

HSY on kerännyt poistotekstiilejä viidellä Sortti-asemalla vuodesta 2019 ja Koivukylän Sortti-pienasemalla viime vuodesta lähtien. Niissä kerättiin vuonna 2021 noin 116 tonnia poistotekstiiliä eli keskimäärin noin 9 600 kiloa kuukaudessa. Niihinkin tuoduista tekstiileistä iso osa on ollut jatkojalostukseen kelpaamatonta.

Suuremmat määrät poistotekstiilejä HSY toivoo vietävän Sortti-asemille. Siellä niistä kerätään pieni käsittelymaksu, 50 senttiä 50 litran pussista tai kaksi euroa 200 litran säkistä. Maksu otetaan, koska tekstiilien hyödyntäminen materiaalina ei kata jätteen käsittelystä syntyviä kuluja.

Kauppakeskusten keräyskokeilun tavoitteena on pidentää tekstiilien elinkaarta ja vähentää sekajätteen määrää, kun poistotekstiilin keräyspisteet on tuotu helpommin asukkaiden saavutettaviksi. Kokeilu jatkuu kesäkuun loppuun saakka.

HSY kuljettaa esilajitellut tekstiilit jatkojalostukseen Lounais-Suomen Jätehuollon kiertotalouslaitokseen, jossa niistä valmistetaan kierrätyskuitua. Tiedotteen mukaan keräys ja lajittelu tukevat ympäristövastuun ohella myös kotimaista kiertotaloutta. Tekstiilijäte hyödynnetään energiantuotannossa.